Máme tady další potvrzení o exkluzivitě S.T.A.L.K.E.R. 2 pro platformy Microsoftu. Očekávané pokračování post-apokalyptické akce vyjde na PC a Xbox Series X/S a bude dostupné také v předplatném Xbox Game Pass.

Zakhar Bocharov, PR manažer ukrajinského studia GSC Game World, nedávno přiznal, že Xbox Game Pass je důvodem, proč se rozhodli vydat hru exkluzivně pro platformy Microsoftu. V současné době podle něj neexistují plány na vytvoření verze pro PlayStation 5. Stejně mluvili zástupci týmu na začátku letošního roku.

Přečtěte si také: S.T.A.L.K.E.R. 2 nabídne přes 30 různých zbraní

Pokud nadále hrajete na Xboxu One a PlayStationu 4, tak si Stalkera 2 nezahrajete. Důvod je prozaický. Vývojáři nechtějí být omezováni starou generací konzolí a dělat kompromisy. Chtějí hráče zavést do černobylské zóny a přinést jim skutečný next-gen zážitek podporující technologii ray-tracing a hraní v rozlišení 4K při 120 snímcích za sekundu.

Jiní tvůrci her se snaží oslovit, co největší skupinu hráčů. Ta je nadále na PS4 a Xbox One. Je tak vcelku překvapivé, že se nepokusí dostat Stalkera 2 na Xbox One.

EXKLUZIVITA JEN NA TŘI MĚSÍCE? 

Vše ale nemusí být tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Vypadá to, že exkluzivita Microsoftu na post-apokalyptické dobrodružství je domluvena pouze na tři měsíce. Tento detail byl odhalen v dokumentech ohledně právního sporu mezi společnostmi Epic Games a Apple. V dokumentu je rovněž uváděno, že by Stalker 2 měl vyjít ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Tak uvidíme, zda vývojáři pouze mlží a potichu připravují hru také pro PlayStation 5. Oficiálně tvrdí, že žádný takový vývoj neprobíhá.

Přečtěte si také: S.T.A.L.K.E.R. 2 přibližuje nového hrdinu a atmosféru v černobylské zóně