Některá herní studia si libují nebo v minulosti alespoň libovala v konceptu ARG (augmented reality game), tedy jakýchsi her mimo prostředí samotných videoher, které mohou zahrnovat prakticky libovolnou aktivitu a které obvykle žádají, aby si hráči a fanoušci hráli na detektivy. Mezi tato studia patří i GSC Game World.

Autoři očekávaného plnohodnotného pokračování série S.T.A.L.K.E.R. s podtitulem Heart of Chernobyl už před rokem a půl spustili ARG zahrnující značné množství dokumentů, nahrávek, šifer, stránek na sociálních sítích, map nebo celých webových stránek. Zajímavé přitom je, že v zájmu navození správné atmosféry oficiálně nikde nepadlo ani slovo, že ARG vůbec probíhá, přesto fanoušci při zkoumání a luštění všech těch materiálů nakonec uspěli, a to před několika málo dny.

Výsledek jejich snažení si naštěstí můžeme užít všichni, a to ve formě několika nových konceptů z vývoje hry S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl. Ty ukazují různé bezútěšné interiéry, kontakt s anomálií, oblek vědce, oblast farmy a dokonce scénu, která rozhodně vypadá jako vzpomínka na chod samotné elektrárny v Černobylu. Moderně vypadající monitory a telefony však naznačují, že nejde o období před katastrofou v roce 1986, která se opravdu stala, ale spíše před fiktivním druhým incidentem v roce 2006, jenž měl za následek vznik Zóny. Pokud se tedy opravdu jedná o Černobyl a ne o nějaké nově zřízené vědecké nebo vojenské zařízení.

Prvních pět fanoušků, kteří dosáhli zdárného konce ARG, čeká ještě zajímavější výhra. Všichni se mohou těšit na krabicovou Ultimate edici Stalkera 2 a zatím nespecifikované odměny na památku, které budou existovat uvnitř hry i mimo ni. Na tomto místě nezbývá než podotknout, jak je krásně vidět, že odměn a zajímavých aktivit pro fanoušky je možné dosáhnout i bez NFT.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl vychází 28. dubna/apríla 2022 ve verzi pro PC (Steam, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Hra bude dostupná s českými titulky na všech platformách.