Ano, Google Stadia nebude mít za měsíční poplatek stále se rozšiřující knihovnu her. I přes to, že spousta lidí to tak pochopila, nicméně hry si budete stále kupovat a Stadia Pro tak bude spíše něco jako Playstation Plus, nebo Xbox Live Gold.

Na redditu Stadie se představil Andrey Doronichev, ten je ředitel projektu Stadia a reagoval na jednu otázku ohledně předplatného. “Dokážete objasnit, co přesně bude v rámci předplatného Stadia pro? Je to dost matoucí kvůli smíšeným zprávám”.

"Abych to tedy uvedl na pravou míru, Stadia Pro není "Netflix pro hry", jak někteří lidé zmínili," odpověděl Doronichev.

"Pro bližší porovnání, jedná se o něco jako Xbox Live Gold nebo PlayStation Plus. Předplatitelé Pro získají streamování 4K / HDR, zvuk 5.1, exkluzivní slevy a přístup k některým hrám zdarma. Zhruba jedna hra za měsíc. Pro začátek Destiny 2 ( yay!)."

Částečně se i dá pochopit, že si někteří hráči zprvu mysleli, že Stadia Pro bude něco jako “Netflix pro hry” zaprvé cena by měla být 10 dolarů což je podobná cena jako za Netflix. Dalším faktorem, který může mást je prezentace googlu, kde i na jejich stránkách ohledně Stadia Pro zaznělo ”odemknutí přístupu ke stále se rozšiřující knihovně bezplatných her”. To zní trochu jako Netflix že? Nicméně jedná se sice o hry zdarma, ale jak už Doronichev zmiňoval, bude se jednat o zhruba jednu hru měsíčně zdarma, podobně jako u PS Plus.

A taktéž, podobně jako u PS Plus, v momentě co přestanete platit, ztratíte přístup ke hrám, které jste dostali zdarma, po obnovení předplatného přístup opět získáte. Hry si tedy budete kupovat jako na jakékoliv jiné platformě a v rámci Stadia Pro budete dostávat exkluzivní slevy. Co se týče Stadia Base, bude zdarma, a i přesto, že Stadia startuje již tento rok, Stadia Base bude až od příštího roku. "Stadia Base vám poskytuje přístup zdarma k nejmodernějšímu hernímu hardwaru v našem datacentru a vaše peníze utratíte za hry, které chcete," poznamenal dále Doronichev.

Stadia tedy startuje během několika měsíců, ale někteří hráči jsou stále skeptičtí ohledně možného dopadu a samozřejmě obavy ohledně toho, co se stane s hrami, které jste zaplatili, pokud by se náhodou Google rozhodl Stadii ukončit.  

Google však trvá na tom, že se jedná o streaming videoher, což by měla být dlouhodobá záležitost hlavně do budoucna. Dle Googlu jsou výhody v tom, že nemusíte mít drahou konzoli nebo PC, abyste mohli hrát nejnovější hry, nemusíte nic stahovat a můžete hrát v podstatě na jakémkoliv zařízení, kde běží YouTube. A co si o tom celém myslíte vy? Uvažujete o Stadii, případně o Stadia Base, která bude zdarma?