Včera došlo k potvrzení dlouho spekulovaného remaku The Last of Us, který slibuje kompletně přepracovaný původní zážitek s moderní hratelností, vylepšeným ovládáním a rozšířenými možnostmi přizpůsobení.

Do napínavého příběhu Joela a Ellie se máme více ponořit díky vylepšeným efektům a zdokonalenému průzkumu a boji. Chybět nebude podpora adaptivních spouští a haptických vibrací ovladače DualSense, stejně tak 3D zvuk.

Někteří píšou, že remake je zbytečný. Hra původně vyšla v roce 2013 na PS3, aby se o rok později v remasteru dostala na PlayStation 4. A 2. 9. letošního roku bude následovat remake na PlayStation 5, který později dorazí na počítače.

DALŠÍ NOVINKY O THE LAST OF US:

Říct hned teď, zda mají pravdu, je těžké. Z remaku jsme zatím viděli pouze traileru bez záběrů přímo z hraní. I to ale stačilo, aby šlo přímo porovnat remaster a remake, stejně tak originál a remake. Ten se bude ve verzi pro PS5 prodávat za 2119 Kč v normální edici a 2379 Kč v Deluxe Edition. Jde tedy o hru za plnou cenu.

Jedním z nejdůležitějších rozdílů je, že cutscény v původním The Last of Us byly předrenderované filmy. V remaku je bude v reálném čase vykreslovat grafický engine. Odtud na první pohled viditelné změny, které se – soudě podle komentářů – nelíbí všem hráčům.

Na první pohled vidíme změněný vzhled postav, zejména Ellie. Ta v některých scénách vypadá mnohem starší než v originále. V Naughty Dog se totiž rozhodli přiblížit model tomu, který používají ve hře The Last of Us Part 2.

Vylepšeny byly také obličejové animace, podle Naughty Dog se mimika obličeje přiblížila výkonům herců, kteří nahrávali scény v zařízeních pro snímání pohybu.

Výrazně se také mění osvětlení, vegetace, a dokonce i vzhled nakažených.

Než se na videa podíváte, tak ještě jedna zpráva. The Last of Us Part 2 necelé dva roky od premiéry slaví 10 milionů prodaných kusů. Připomeňme, že tři dny po vydání to byly 4 miliony.

REMASTER PRO PS4 VS. REMAKE PRO PS5

ORIGINÁL PRO PS3 VS. REMAKE PRO PS5