Spousta lidí kroutila hlavou, když Square Enix v květnu letošního roku prodala svou západní divizi za 300 milionů dolarů společnosti Embracer Group. Za studia Crystal Dynamics, Eidos Montreal a Square-Enix Montreal se značkami jako Tomb Raider, Deus Ex, Thief a Legacy of Kain je to jednoduše málo. Pro srovnání, akvizice Gearboxu, tvůrců Borderlands, vyšla Embracer Group na 1,3 miliardy dolarů.

Ze širšího pohledu to ale může dávat smysl. Ve Square Enix měli spustit garážový výprodej z důvodu zájmu PlayStationu. Sony má mít opravdový zájem o Square Enix, ale ne o celou firmu, ale pouze o Square Enix Tokyo. To znamená o sídlo společnosti, kde mimo jiné vzniká série Final Fantasy.

Cena za západní divizi Square Enix nedává smysl zakladateli Eidos Montreal. Stephane D’Astous odešel sice v roce 2013, ale není prodejem překvapen, zejména poté, co Square Enix v roce 2017 umožnil vývojářům Hitmana stát se opět nezávislým studiem IO Interactive. Právě D’Astous měl slyšet výše zmíněné zvěsti. Z nich vyplývá, že Square Enix prodala tři studia a jejich značky zčásti proto, aby se stala pro Sony žádanějším objektem pro akvizici, ačkoli má další dceřiné společnosti v Severní Americe, Velké Británii i jinde po světě.

V rozhovoru pro Games Industry si Stephane D’Astous stěžuje na Square Enix. Dle něj společnost považovala západní hry za tituly, které systematicky nesplňovaly předpovědi, bez ohledu na to, kolik kusů se jich prodalo. Měl pocit, že chybí vedení a směr, ať už ze strany Eidosu v Londýně nebo Square Enix v Tokiu. To vše ze západní divize dělalo vlak pomalu směřující ke krachu, ovšem ani to neospravedlňuje onu částku.

Připomeňme, že už dříve se mluvilo o zájmu Sony koupit Square Enix, stejně tak o Microsoftu. Tak uvidíme, jak do dopadne. Nicméně, Sony dlouhé roky spolupracuje s japonským vedením Square Enix a platí si exkluzivitu u hlavních dílů Final Fantasy. Teď i u novinky Forspoken.