Dnes ráno nás překvapila zpráva, že Embracer Group kupuje podstatnou část západní divize Square Enix. Za studia Crystal Dynamics, Eidos Montreal a Square Enix Montreal s právy na značky jako Tomb Raider, Deus Ex, Thief a Legacy of Kain zaplatí švédská holdingová společnost 300 milionů dolarů.

Square Enix se rozhodla zmíněná studia a práva na známé značky prodat, aby mohla investovat do blockchainu, stejně tak do umělé inteligence a cloudu.

„Transakce pomůže společnosti přizpůsobit se změnám probíhajícím v globálním podnikatelském prostředí tím, že zavede efektivnější alokaci zdrojů, což zvýší hodnotu společnosti urychlením růstu klíčových aktivit společnosti v oblasti digitální zábavy,“ uvedla Square Enix.

„Transakce navíc umožňuje zahájit nové podnikání tím, že pokročí v investicích do oblastí, jako jsou blockchain, umělá inteligence a cloud. Tento krok vychází z politiky optimalizace obchodní struktury, kterou společnost stanovila v rámci střednědobé obchodní strategie představené 13. 5. 2021.“

I přes prodej významných západních značek si některé ve Square Enix ponechali, nadále hodlají vydávat franšízy jako Just Cause, Outriders a Life is Strange.

„Do budoucna bude vývojová funkce společnosti zahrnovat její studia v Japonsku, Square Enix External Studios a Square Enix Collective,“ dočteme se v tiskové zprávě.

Square Enix External Studios sdílí v Londýně a jde o vývojářskou a vydavatelskou skupinu, jež spolupracuje s vývojáři z celého světa. V minulosti se divize podílela na sériích Just Cause, Life is Strange, Sleeping Dogs, a dokonce i na Batman: Arkham Asylum, i když dnes Batman spadá pod Warner Bros.

Square Enix Collective se zabývá spíše nezávislými tituly, například vydávala PowerWash Simulator, The Turing Test, Fear Effect Sedna a Boundless.

V průběhu dne jsme se dočkali ještě ujištění, že Crystal Dynamics budou i po akvizici spolupracovat na vývoji hry Perfect Dark od studia The Initiative pod Microsoftem. V Embracer Group tak nemají v úmyslu nabourávat stávající smlouvy a plány, ostatně stejně se skupina zachovala v případě koupě Gearboxu, který spolupracuje s 2K Games na sérii Borderlands.