Je nám velkou ctí představit nový projekt, který jsme spustili v rámci Indiana. Je podle nás celkem unikátní, zábavný a taky vysoce odměňující. A rovněž vám prozradíme, proč jsme vyresetovali body a změnili všem systém počítání úrovní účtů.

Indian Arcade jako naše vlastní mini-platforma

Arcade je nová sekce na webu, která se zabývá gamifikací obsahu projektu Indian. V první fázi se jedná o spuštění herny, která funguje pouze na počítači. Jedná se o speciální HTML5 aplikaci, která běží v prohlížeči bez jakékoliv instalace pluginu třetích stran. Aplikace obsahuje cartridge systém, který dovoluje zapojovat celou řadu miniher. Aktuálně dostupný počet podporovaných titulů se může v různé období lišit.

V rámci Arcade miniher lze změřit své schopnosti v náročnějších podmínkách tzv. soutěžní hry. Čím větší skóre v tomto režimu získáte, tím více bodů na účet dostanete výměnou! Za body si můžete následně kupovat vstupy do soutěží o báječné ceny.

Maximálně lze mít na účtě v jednu chvíli 7 žetonů pro každou soutěžní hru. Každé 2 hodiny se automaticky přičte nový žeton. Díky tomu mají všichni stejné výchozí podmínky pro soutěže a nabíjení bodů na účet. Je možné tu a tam narazit na takzvaný promo link. Při otevření takového odkazu může dotyčný dostat více žetonů na účet, než je maximální hranice.

Tituly v Arcade lze hrát bez registrace a anonymně. V takovém případě se ale logicky nelze dostat k soutěžním prvkům. A rovněž se nelze umístit v žebříčcích. Tituly lze hrát také kompletně bez žetonů v takzvaném klasickém režimu, tudíž se nikdy nemusíte účastnit soutěžení.

Hraní Indian Arcade na webu je kompletně zdarma. Začít hrát můžete zde a pokud tápete, jak hrát, tak doporučujeme přečíst si krátké návody ke hrám na stránce zde.

Proč vznikl Indian Arcade?

Indian Arcade nevznikl jen protože jsme se nudili. Při vývoji hry MATCHO (stále oficiálně neodhalený titul) jsme se dostali do bodu při kterém jsme potřebovali pauzu. Bojovat proti vývojářské frustraci můžete různě. My jsme zvolili cestu rychlého interního game-jamu, při kterém vznikly zatím celkem 4 koncepty pro rychlé hyper-casual tituly. Na každém titulu se pracovalo řadu týdnů. Zahodili jsme celou řadu nápadů a nechali ve hrách jen ty, které si myslíme, že jsou zábavné.

Protože máme rádi naší komunitu, která je tak blízko u vývoje našich her. Měli jsme dvě možnosti: buď jen tak hry nechat v tajnosti. Nebo s nimi něco vymyslet. Zvolili jsme opět druhou cestu: něco vymyslet. Vznikl Indian Arcade. HTML5 verze her napojených na webové API a přímo zaintegrované do bodového systému. Do budoucna lze Arcade nejen snadno rozšiřovat a pracovat na vylepšeních či opravách. Také lze díky Arcade snadno soutěžit a sbírat body zábavnou formou. A kdo nechce sbírat body, může překonávat skóre v žebříčcích.

Indian Arcade jako vánoční soutěž

Až do 24. 12. můžete soutěžit v rámci Arcade a celého webu o speciální ceny, které věnovali naši partneři. Přesněji: SONY, CZC.cz, Herní-Kupony.cz, PLAYMAN, COMGAD a CONNECT IT. Tito partneři společně vložili do soutěže ceny v hodnotě více jak 100.000,- Kč. Jedná se o více než 25 soutěžních míst. Tj. 25 z naší komunity si odnese zaručenou výhru a výsledky se dozví hned na Štědrý den, přímo 24. 12.!

Důležité je ale dodat, že získané body z Indian Arcade lze aplikovat i do dalších soutěží mimo období Arcade. Soutěžit tak budeme i se společnostmi CORSAIR, Intel, Kingston a dalšími.

Všem partnerům první sezóny Indian Arcade mockrát děkujeme. Věřte, že bez jejich podpory by to nešlo.

Konečně: proč reset bodů?

Ve zkratce: všichni mají 0 bodů a začínají odznova. Levely se přepočítali dle dosažené komunitní aktivity. Proto najdete uživatele, kteří mají trochu větší úroveň. A uživatele, které mají menší. Pokud vás zajímá důvod, čtěte dál.

Bodový systém zde není jen jako motivace pro naší komunitu, ale zároveň jako nástroj, jak komunitu jednodušeji zapojit do aktivit našich partnerů. Častokrát tak přichází na řadu soutěže. Zjistili jsme ale, že soutěže byly často zneužívány za cílem rychlého farmení bodů - tím, že dotyční vložili do soutěže pouze 1 bod a bonusové body si přiřadili ke svému profilu. Byla to díra v našem systému, kterou jsme přehlíželi. Když se stala často využívaná, začali jsme vymýšlet plán, co s tím. Vše se pak spojilo v celek, jakmile přišel na řadu Arcade.

S tím souvisí i systém úrovní. Protože úrovně (level účtu) byl definován množstvím bodů, někteří uživatelé dosáhli vysokých úrovní moc rychle. Druzí, kteří by měli být odměněni za skutečnou aktivitu, bohužel nikdy na vyšší úrovně nedosáhli, pokud se skutečně účastnili soutěží. Nebylo to zkrátka fér.

Proto jsme 4. 12. vyresetovali všechny body na nulu. A to nezávisle na účtě. Všichni začínají s čistým štítem. Mohou získat nové body. Připravujeme přehledný dashboard pro uživatele, kde se dozví, za co přesně dostává kdo body a kolik. Bodový systém je pro nás v rámci Indiana i NerdFixu důležitou věcí a nechceme nic podcenit. Nově tedy jsou úrovně účtů odděleny od bodů a místo toho každý uživatel získává EXP body (zkušenostní body). Počet získaných bodů za aktivitu se nerovná počtu EXP bodů. Hodnoty se mění. Například spamování udělování snižuje. Zatímco přirozená interakce zvyšuje. Tuto funkci budeme rozvíjet a časem bude daleko přehlednější pro všechny.

Jak tedy fungují nově soutěže?

Systém soutěží od 5. 12. je založen stále na kontrolní kvízové otázce. Novinkou však je, že je nutné "vstoupit" do soutěže za minimální počet bodů. Dříve šlo vstoupit do soutěže byť za 1 bod, nyní se "hodnota" vstupu může lišit. Po aktivaci prvního vstupu máte možnost pokračovat v soutěži dál a pokud si věříte, že jste odpověděli na kontrolní otázku správně, můžete investovat více bodů tím, že si aktivujete více vstupů do soutěže. Podobně jako když si kupujete lístky do tomboly.

Kdo má více vstupů, tak má větší šanci na výhru. Rovněž ho ale více vstup do soutěže stojí. A získat body bude nyní sice lehčí, ale progresivní systém zaručí spravedlivé rozdělení. Vyhrávat bude skutečně ten, kdo je aktivní. Nicméně, vždy lze trochu nevýhodněji aktivovat 1 vstup navíc. To v případě, že si nevěříte, že byste získali více bodů na svůj účet.

Aktualizovali jsme rovněž soutěžní formulář, aby byl přehlednější a jednodušší. V případě, že stále budete tápat, můžete nám kdykoliv napsat náměty na vylepšení či vaše výtky. Když nic jiného, rádi si přečteme, jaké pocity ze změn máte.

Bude tady Indian Arcade dlouho?

Ano, tento soutěžní systém věříme, zase nějakou dobu zůstane. Indian Arcade zůstane i po skončení vánoční soutěže a bude možné skrz něj "farmit" body, kdo na to má čas a chuť. Dokonce bychom rádi připravili i nějakou dlouhodobější hru, či "tahovku", která nebude založená na hyper-casual mechanismu. Ale půjde v ní o dlouhodobější hlubší hratelnost s tím, že se rádi budete do hry vracet. Jenže to si vyžaduje nejdříve projít tímto komplikovanějším testovacím provozem. Po nějaké době celou věc vyhodnotíme a zjistíme, zda ji budeme rozšiřovat nebo ne.

Důležité je, že nyní tady Arcade je a nějakou dobu s námi bude. Kdo se ho nechce účastnit, rozhodně o body nepřijde a stále tu bude šance, jak získat body i jinak.

Nadšeni?

Pevně věříme, že si naše nové 4 hry užijete. Víme, že jste možná čekali od vývojářského týmu více, ale my jsme na Arcade pyšní a na integraci do Indiana rovněž. Doufáme, že si hry užijete, objevíte všechna tajemství a budete nám držet palce s budoucími rozšířeními.

Na co čekáte? Začít hrát můžete zde.