Po kličkované, kterou si představitelé CD Projektu RED s námi zahráli na konci března při prezentaci finančních výsledků, konečně řekli, co se děje s projektem Sirus ze světa Zaklínače.

Moc se ale neradujte. CD Projekt RED opět nebyl moc konkrétní. Jen potvrdil, že skončily práce na definování nového rámce pro spin-off Zaklínače od studia The Molasses Flood. To znamená, že projekt je opět na dobré cestě, a to poté, co polská firma byla nucena za rok 2022 odepsat 33,4 milionu polských zlotých (7,6 milionu dolarů) a dalších 9,5 milionu zlotých (2,2 milionu dolarů) za první dva měsíce letošního roku.

Odpis byl odůvodňován vyhodnocením rozsahu a komerčního potenciálu projektu Sirius v jeho původní podobě a probíhající práce na definování nového rámce projektu. Definování nového rámce bylo tedy dokončeno, ovšem už nevíme, co přesně to znamená a v jaké podobě se nyní se spin-offem Zaklínačem počítá. Vystačit si tak musíme s tím, že hra je ve vývoji.

Projekt Sirius byl oznámen v říjnu 2022. V té době se měl nacházet v předprodukci a byl popisován jako inovativní pojetí světa Zaklínače, které není určeno příznivcům temných RPG, ale širšímu publiku (například příznivcům seriálu Zaklínač od Netflixu) = hráčům, kteří dosud neměli s virtuálním dobrodružstvím ve světě Andrzeje Sapkowského žádné zkušenosti.

Později se mluvilo o tom, že by to mělo být z částí singleplayerové a z části multiplayerové dobrodružství.

V současné době nevíme, k jak velkému předefinování došlo. Nabízí se kompletní restart vývoje, případně jen změna několika významných designových věcí.

„Uvědomujeme si, že resetování celého projektu nezní jako dobrý nápad. Ale abychom si udrželi konkurenceschopnost, musíme experimentovat a být odvážní při zkoušení nových cest a mít vše pod kontrolou a držet se správného směru, zejména u projektu, který je pro nás z hlediska designu nový a který vyvíjí nové studio v naší rodině,“ vysvětloval v březnu finanční ředitel Piotr Nielubowicz.

„Musíme být ochotni přehodnotit naše původní koncepty, i když se na nich již pracuje. Bylo to těžké rozhodnutí [odepsat náklady], ale věříme, že bylo správné. Nechceme pokračovat v projektech, se kterými nejsme spokojeni,“ přidal generální ředitel Adam Kiciński a udělal v tom té době ještě větší guláš.

Připomeňme další projekty. Už za měsíc se máme detailně seznámíte s prvním a současně posledním příběhovým rozšířením Cyberpunku 2077 (jmenuje se Phantom Liberty). CD Projekt RED pracuje také na pokračování Cyberpunku 2077, nové zaklínačské sáze, remaku prvního Zaklínače a na tajemné nové značce, které přezdívá projekt Hadar.