Pokračují spekulace, domněnky a úniky o ceně PlayStationu 5. Všichni doufáme, že tyhle důležité detaily odhalí Sony ve středu večer na čtyřicetiminutové prezentaci. Stále více to ale vypadá na cenu stejnou s konkurenčním Xboxem Series X od Microsoftu.

Španělský obchod El Corte Inglés, který je jedním z největších maloobchodníků na Pyrenejském poloostrově, má v databázi dvě konzole s kódovými názvy „AUREA” a „ENIGMA”. Podle fotografie z databáze se má první prodávat za 499,90 euro a druhá za 399,90 euro.

Vypadá to, že jde o PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition, které Sony oficiálně oznámila a uvede je na trh koncem letošního roku. Stejnou cenu jsme mohli vidět i v jiných obchodech a postupem času ji potvrdilo několik různých zdrojů.

Známý insider Tidux nyní přišel se svým odhadem. Podle něj by Sony mohla více riskovat a dát cenu 449 dolarů/euro za model s Blu-ray mechanikou a 399 dolarů/euro za digitální verzi. V takovém případě by japonská společnost dostatečně nepokryla náklady na výrobu. Ty se u PS5 mají pohybovat okolo 450 dolarů za kus, jak dříve uvedla agentura Bloomberg.

Opačného názoru je insider Dusk Golem. Ten se soustředí zejména na informace o sérii Resident Evil, ale prý má také zdroje, které vědí něco o PlayStationu 5. Dusk Golem tvrdí, že výrobní cena PS5 je 600 dolarů, ale Sony bude ze začátku prodávat konzoli pod cenou a dotovat ji do doby, než se potřebné součástky zlevní. Sám odhaduje 549 dolarů/euro za standardní model, za předpokladu, že Sony nebude chtít jít přímo proti ceně Xboxu Series X.

Připomeňme, že Microsoft nacenil Xbox Series X na 499 euro (13 499 Kč) a slabší Xbox Series S na 299 euro (7 999 Kč).