V průběhu posledních dnů se na internetu objevily informace o možnosti vypnout hmatovou odezvu a adaptivní spouště u ovladače DualSense. Společnost Sony nenechala nic náhodě a přichází s podrobnějším popisem nastavení přístupnosti PlayStationu 5. Toto nastavení zahrnuje i snížení nebo deaktivaci hmatové odezvy (vibrací) a adaptivních spouští.

V oficiálních pokynech pro DualSense se dočteme, že vibrace ani adaptivní spouště by neměli používat lidé, kteří trpí problémy s kostmi, klouby nebo svaly v rukách či pažích.

Přečtěte si také: PlayStation 5 a Xbox Series X vedle sebe v redakci Indiana

Hmatová odezva přináší lepší vibrace, na povrh ovladače se mají přenést různé pocity, například odlišný povrch v závodních hrách. S adaptivními spouštěmi zase musíte překonat odpor při natahování luku, zpětný ráz zbraní nebo prudké brždění v závodech.

Pokud si nedokážete představit, jak adaptivní spouště fungují. Na Twitteru se objevila krátká ukázka:

Dále je potvrzen převod řeči na text, přiřazení tlačítek nebo čtečka obrazovky pro nevidomé a slabozraké hráče. Sony chce, aby PS5 byla přístupná, a proto budou k dispozici i skryté titulky v podporovaných hrách, barevná korekce s úpravou barev či vylepšený zvuk pro lepší prostorové vnímání.

Prostřednictvím hlasu nebude PlayStation 5 podporovat češtinu. Sony slibuje podporu pro americkou a britskou angličtinu, japonštinu, němčinu, italštinu, francouzskou a kanadskou francouzštinu a španělštinu.

PS5 dorazí na evropský trh 19. 11. letošního roku za 13 490 Kč (499 euro). Verze bez Blu-ray mechaniky je za 10 790 Kč (399 euro). Níže trailer věnovaný ovladači DualSense: