Země je zničená a lidstvo si musí hledat nové místo k životu. To je dneska už celkem profláklý scénář, který nikoho extra nenadchne. Každopádně to hned neznamená, že se s ním nedá vůbec pracovat. K nově připravovanému vesmírnému simulátoru kolonií Space Haven totiž sedne jakou ulitý.

TAK TROCHU SPACE ENGINEERS, TAK TROCHU RIMWORLD

Ve Space Haven se ocitnete na malé vesmírné lodi, která je včetně její posádky celá pod vaším vedením. Ať už se jedná o rozšiřování lodě, zásobování jídlem a kyslíkem, útočení na cizí vesmírné letouny anebo náladu vaší posádky, vše bude padat na vaši hlavu, tak jak tomu v simulátorech kolonií často bývá. Svým zasazením ve vesmíru, důrazem na tvoření vlastního domova a nutností těžit používané materiály z asteroidů připomíná Space Haven do určité míry Space Engineers. V podstatě vším ostatním, ale především nabídkou opuštěných lodí plných pavoučí havěti, vesmírných pirátů a cizích počítačem řízených lodí zase velmi působí jako Rimworld.

Space Haven se teprve nedávno dostalo na steam a to pouze jako hra s předběžným přístupem, a tak je jasné, že ještě stále je teprve na začátku své cesty. Například se nedočkáte komplexního plánování rozvodu vodního potrubí a udržování stálé teploty lodi. Ačkoliv je pravda, že to potrubí možná není vyloženě třeba, přeci jen jsme na vesmírné lodi. Tak jako tak, i když zatím chybí dost prvků, které by hru dělali alespoň z části tak komplexní, jako jsou jiné dnešní simulátory kolonií, nabízí vám Space Haven už teď příjemné obstarávání vaší posádky a veškeré dobrodružství, co přežívání ve vesmíru přináší.

Na začátek dostanete doslova jen středně velikou základnu s přistávacími doky, skladištěm a malinkou elektrárnou. Vaším úkolem je poté samozřejmě rozšiřovat obytné prostory, rozestavovat elektrické rozvody tak, aby se síť nepřetížila, osvětlovat, postavit dost strojů na extrakci vody z ledu poletujícího volně ve vesmíru a stejně tak postavit dost farem na pěstování nejen ovoce a zeleniny, ale i umělého masa a látky.

MEZIGALAKTICKÉ SPOJENECTVÍ A VÁLKY

Zajímavým oživením jsou už zmíněné cizí a pirátské lodě. Jsem jednoduchá žena, v tomto pohledu mi Space Haven ukrutně připomínalo poslední fázi Spore a to je sakra dobře, protože Spore je srdcovka. Každopádně podobně jako v těchto více dětských vesmírných dobrodružstvích, můžete ve Space Haven očekávat záhadné vesmírné lodě, které s vámi nebudou ochotny komunikovat, podezřívavé lidské přeživší, jejichž náklonost si musíte koupit dárky, no a samozřejmě i piráty. Sem tam narazíte i na opuštěnou vesmírnou loď, jejíž posádka už je dávno pod drnem a tak je loď pokrytá pouze pavoučí havětí, která vás jakožto nové příchozí nevítá zrovna nadšeně. Na takovýchto lodích se ovšem samozřejmě nachází nejlepší poklady, a tak jste často lákáni vydat se prozkoumat ty temné zákoutí.

Jednoduše řečeno, Space Haven přichází se spoustou starých dobrých věcí opepřených vesmírným kabátkem, několika novinkami a vylepšeními. Pokud se během vývoje nic nezkazí, mohlo by se jednat o velmi zajímavou a úspěšnou hru, ale to nám ukáže už jen čas.