Square Enix v poslední době moc nezáří a manažeři si sypou popel na hlavu za nepovedenou, leč ambiciózní kooperativní akci Marvel's Avengers, u které doufají, že chytne druhý dech, aby splnila očekávání vydavatele. Moc nezapůsobilo ani poslední, temnější dobrodružství Lary Croft v Shadow of the Tomb Raider, zatímco Final Fantasy VII Remake se povedl. Jaké další videoherní příběhy nám tahle japonská firma nabídne? Pojďme se na ně podívat. 

Life is Strange: True Colors

Nový příběh, nové prostředí, nová hrdinka a nová schopnost. Jinými slovy, na obzoru je další hra ze série Life is Strange. Společnost Square Enix oficiálně představila hru Life is Strange: True Colors, na níž od roku 2017 pracují tvůrci Life is Strange: Before the Storm ze studia Deck Nine. Tentokrát se vžijeme do role Alex Chen, která se po osmi letech odloučení a hledání domova shledává se svým bratrem Gabem v idylickém i mysteriózním městečku Haven Springs, zasazeném do prostředí malebných hor v Coloradu. Gabe však za záhadných, zdánlivě tragických okolností zemře, a tak je na Alex, aby zjistila, co se doopravdy stalo. 

V pátrání budou Alex pomáhat místní obyvatelé i nové postavy, například Ryan nebo Steph, kterou můžete znát z Life is Strange: Before the Storm. Oba se mohou stát přáteli Alex i něčím víc. Velkým pomocníkem bude také zcela nová empatická schopnost, která Alex umožňuje cítit emoce ostatních. Pokud jsou tyto emoce dostatečně silné, hlavní hrdinka dokáže vycítit, proč nastaly, a jestliže jsou příliš silné, mohou Alex ovládnout. Dobrá zpráva každopádně je, že na rozdíl od Life is Strange 2 je nová speciální schopnost zcela v rukou hráčů, budeme ji tak moci používat dle potřeby, stejně jako v prvním díle série. 

Life is Strange: True Colors vyjde 10. 9. 2021 na PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Stadii a PC prostřednictvím Steamu. Ten den vyjde celá hra, True Colors tedy nečeká postupné vydávání po epizodách. 

Life is Strange: Remastered Collection 

Jedním z překvapivých oznámení Square Enix je remaster prvního dílu Life is Strange a jeho prequelu Before the Storm. Oba remasterované tituly nabídnou vylepšenou grafiku a animace, přičemž budou součástí projektu Life is Strange: Remastered Collection. Tato kolekce bude k dostání letos na podzim buď samostatně, nebo jako součást ultimátní edice Life is Strange: True Colors. 

PROJECT ATHIA JE FORSPOKEN

Project Athia od autorů Final Fantasy 15 se nám mění v titul Forspoken. Bohužel nadále chybí podrobnosti. Alespoň víme, že Ella Balinska si zahraje hlavní hrdinku. Herečku jsme mohli vidět ve filmu Charlieho andílci. 

Půjde o příběhové dobrodružství zasazené do krásného, ale nebezpečného světa. Hrát budeme za Frey Holland, obyčejnou mladou ženu, jež musí využít své magické schopnosti, aby přežila ve fantastické, ale nebezpečné zemi zvané Athia. 

Nadále platí vydání pro PC a PlayStation 5, stejně tak mix fantasy s trochou magie, skákání a monster, která se vám nejednou připletou do cesty. Vývojáři se dušují, že využijí výkon nových technologií a počítají také s ray-tracingem pro lepší odrazy, různé efekty a nasvícení. 

OUTRIDERS SE UKAZUJÍ V PLNÉ KRÁSE

Third-person střílečka Outriders od People Can Fly, autorů titulů Painkiller, Bulletstorm nebo Gears of War - ovšem v polském studiu moc původních členů nezůstalo, nás zavede do temného sci-fi světa a důraz je kladen na kooperaci a přesun z krytu do krytu. Oproti Gears of War mají ale hrdinové k dispozici speciální schopnosti, jež výrazně mění hratelnost. Tu mění také záhadná anomálie svírající planetu Enoch. 

Na výběr budou odlišné třídy vojáků. Každá je jedinečná. Jste připraveni vžít se do role bastardů a vyvrhelů v boji se zvláštní silou při sebevražedné misi? Čeká vás různorodé prostředí, příběhová kampaň o délce 40 hodin i speciální end-game obsah s expedicemi. Ty budou velmi těžké. 

Při boji vám bude doprovázet konvoj, kde najdete vše potřebné. Hrát můžete sami nebo s kamarády. Vše podstatné ukazuje 101 trailer.

Pokud máte na Outriders chuť, můžete si vyzkoušet demoverzi na všech hlavních platformách. Plná verze dorazí 1. 4. 2021 na PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S a Xbox One. V den vydání bude hra dostupná v předplatném Xbox Game Pass pro konzole a cloud.

25. výročí Tomb Raider s definitivní edicí nové trilogie

Při oslavách 25. výročí známé archeoložky Lary Croft byla oznámena a současně vydána Tomb Raider: Definitive Survivor Trilogy pro PlayStation 4 a Xbox One. O PC verzi se nemluví a v době psaní článku není dostupná ani na Steamu.

Kolekce obsahuje definitivní verze novodobé trilogie archeoložky Lary Croft, tedy Tomb Raider: Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration a Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition. 

Zájemci si mohou kolekci do 2. 4. koupit se slevou za 20 eur. Bohužel kolekce nepřináší žádné vizuální vylepšení, natož upgrade pro novou generaci konzolí. Na PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S si tak zahraje pouze v rámci zpětné kompatibility.

Majitelé všech tří dílů budou mít tuto edici zdarma.

A co nový díl Tomb Raider? Na ten si budeme muset ještě počkat. Britské studio Crystal Dynamics na něm pracuje a uvědomuje si, že má před sebou těžkou výzvu. Vývojáři chtějí posunout zážitek na novou úroveň, ale současně nezapomenout na herní kořeny Lary Croft, aby se ze hry nevytratilo DNA. 

Mezitím dorazí animovaný seriál Tomb Raider od Netflixu. Ten se odehrává po událostech z restartované videoherní trilogie Tomb Raider. Výkonnou producentkou a scénáristkou seriálu je Tasha Huo, jež se podílí také na tvorbě The Witcher: Blood Origins - preguel filmového Zaklínače. 

Do projektu je zapojena také dj2 Entertainment. Tato firma má prsty v řadě videoherních adaptací, spolupracovala na Sonic the Hedgehog, připravuje Sleeping Dogs společně s My Friend Pedro, Disco Elysium, Life is Strange a dalšími. 

V průběhu letošního roku se o Tomb Raider máme dozvědět více informací. Tohle je prý jen začátek. 

Marvel's Avengers na next-gen a příchod Black Panthera

Dnes vychází dlouho očekávaná aktualizace, která přináší next-gen upgrade Marvel's Avengers. Ten je dostupný pro všechny stávající majitele PS4 a Xbox One verzí, kteří vlastní PlayStation 5 nebo Xbox Series X/S. Současné přichází dodatečný balíček Hawkeye se stejnojmenným hrdinou a misí Operace Future Imperfect. 

Pro fanoušky je ale mnohem důležitější možnost si znovu zahrát příběhovou kampaň bez strachu, že přijdou o postup jako jsou zkušeností body a sběratelské předměty. 

Dále tu máme přizpůsobitelných HARM Rooms. Jednoduše si můžete přizpůsobit tréninkové místnosti svým představám a užít si dovednosti a schopnosti svých superhrdinů. 

V budoucnu dojde na expanzi s Black Pantherem. Bohužel neznáme datum uvedení a postrádáme důležité podrobnosti. Místo toho došlo k odhalení roadmapy. Během jara se můžete těšit na Tachyon Anomaly a Red Room Takeover. V létě a později potom na Project Omega a Wasteland Patrol. 

HITMAN  SNIPER ASSASSINS JE MOBILNÍ HRA

Square Enix znovu zneužije značku Hitman. V rámci projektu Hitman Sniper Assassins (pracovní název) máme dostat zcela originální příběh s novými hratelnými zabijáky a zbrusu novými herními funkcemi. Hru pro iOS a Android na letošek chystá studio Square Enix Montréal.

JUST CAUSE MOBILE VE FILMEČKU

Pro iOS a Google Android v dohledné době vyjde výbušná akce Just Cause Mobile. Společnost Square Enix se rozhodla uvést na mobilní zařízení další sérii známou z PC a konzolí, přičemž chybí snad jen otázka, jestli snad nemáme telefony.

Trailer, který ze samotné hry samozřejmě neukazuje vůbec nic, láká na možnost spolupráce více postav, které zjevně zdědily dosud unikátní schopnosti a možnosti Rica Rodrigueze, hlavního protagonisty série Just Cause.

Zajímavé však je, že v nové mobilní hře se má objevit sám Rico i další postavy známé z předešlých dílů, například Annika Svensson z Just Cause 3. Oba mají hráčům nabízet podporu a důležité informace. Hlavní slovo má však opět dostat spousta explozí a extrémních kousků, včetně létání s lanem nebo jízdy na střeše sportovních aut.

BALAN WONDERWORLD S VELKOU SHOW

Wonderworld čeká na hrdinu... nebo dva. Leo a Emma zažijí úžasnou akční show, jakou nikdy předtím nikdo neviděl. Hvězdy čeká dvanáct různých příběhů, z nichž každý má své vlastní jedinečné vtípky a více než 80 různých kostýmů. Všechna akce, kterou si dokážete představit! 

Prostředí pro tento příběh je fantastická bizarní země Wonderworld – místo, kde se šťastné a pozitivní vzpomínky lidí mísí s jejich neklidnými starostmi a negativitou. Leo a Emma jsou vedeni tajemným klaunem Balanem do Wonderworldu a vydávají se na cestu hledání důležitých věcí. 

Hra vyjde 26. 3. 2021 na PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X/S a PC. 

SPACE INVADERS V ROZŠÍŘENÉ REALITĚ

Do rozšířené reality míří značka Space Invaders, kterou si vybavíme ve spojený s arkádovými japonskými automaty. Původní Space Invaders z roku 1978 jsou považovány za jednu z předchůdců moderních her.

BUBBLE BOBBLE 4 FRIENDS PRO STEAM

Z Nintenda Switch a PlayStationu 4 se Bubble Bobble 4 Friends přesouvá na Steam.

TOUHOU Spell Bubble