Minecraft Live je po roce opět tady! Pokud vás tedy současná verze lehce (možná i víc)zklamala, můžeme vás zkusit potěšit novinkami, které si pro nás Mojang pro letošní ročník připravil.

Kromě zajímavého úvodu, kde se představilo mnoho kreativních duší z minecraftové komunity, patřila minuta slávy zesnulému Technobladovi. Celý večer se hlavně zaměřil na projekty, které má Mojang pod sebou a představil velké množství novinek, byť o samotném Minecraftu jsme se dozvěděli jen naprosté minimum.

Hned zkraje nám byl představen titul Minecraft Legends, který oplývá roztomilou grafikou, různorodou faunou a zajímavým systémem boje i stavění. Hře se budeme více věnovat v samotném článku.

MINECRAFT DUNGEONS

Byl by hřích, abychom se aspoň slovem nezmínili o diablovce pro děti Minecraft Dungeons. Těšit se můžete na třetí sezónu s názvem Fauna Faire a zaměřovat se bude hlavně na nové mazlíčky. Nově může být vaším parťákem třeba i roztomilý tučňák, červená panda, fretka, mýval, ježek nebo skunk. Užít si budete moci i různé doplňky, které jsou inspirovány právě zvířecími společníky. Samozřejmostí jsou i různé odměny, nesou se v duchu různé fauny. Jo, a budete si moci pomazlit vašeho miláčka.

K dispozici bude nový Adventure Pass, jenž bude obsahovat jak klasické, tak i prémiové odměny. Vylepšování zbraní a zbroje bude zábavnější. Nově na mapě najdete Enchantsmith Merchant, tenhle obchodník dokáže vaše enchanty na vybavení proměnit na cokoli jiného, ale na co? To se budete muset nechat překvapit.

Samozřejmostí je spousta místností a dungeonů, ve kterých se dočkáte nových úrovní a těžších vln nepřátel. Čekat na vás budou nové předměty, které usnadní bitvu. Pokud hrajete The Tower, rozhodně se můžete těšit nejen na nový obsah v podobě ještě složitějších úrovní. Nově se ale můžete těšit, že tyhle pasáže nebudete muset procházet sami, ale v boji vám pomohou vaši přátele! Respektive se můžete postavit hordě nepřátel až ve čtyřech lidech, čemuž se přizpůsobí i obtížnost a náročnost jednotlivých soubojů. Nově přibydou i dva bossové v podobě Tempest Golem a Ancient Guardian.

Mimochodem, věděli jste, že se blíží Halloween? V Mojangu si toho jsou velmi dobře vědomi a Minecraft Dungeon se dočká menší kolaborace s bedrockovou verzí Minecraftu. Od 26. 10. se můžete těšit na událost, jež rozdává odměnu v podobě Hungriest Horror a Cloaked Armor setu do Minecraft Dungeons. Hráči Minecraftu zase mohou získat Minecraft Dungeons Heroes balíček skinů, jenž budete moci využít v obou verzích hry.

A CO MINECRAFT?

To, na co všichni čekali, je představení novinek, které se objeví v nadcházející verzi Minecraftu. Ale to by nebyl Mojang, aby neudělal zase něco neobvyklého. Jelikož předchozí verze nenaplnila představy většiny hráčů a zároveň nenaplnila sliby, které vývojáři v předchozích letech dali, rozhodli se toho moc neprozradit. Ano, čtete správně. Minecraft Live, který byl vždy o tom, že se odhalily plány, novinky a na co se můžeme těšit, se letos proměnil jen v odhalení věcí, které přibydou do her v nejbližších měsících. Bravo, správný krok k podkopání důvěry hráčů. Údajně takto činí, jelikož nechtějí být ve zbytečném stresu při plnění všech slibů, které dají.

Díky tomu ale víme, že se do hry blíží sedm nových defaultních skinů, které se přidají ke Stevovi a Alex, jakožto defaultní skiny pro větší volnost a pohodu hráčů. Jejich jména jsou Makene, Efe, Noor, Kai, Ari, Sunny a Zuri. Kdy se jich dočkáme ve hře, zatím není známo, ale podle slov tvůrců by to mělo být brzy. Budou se ale častěji objevovat v ukázkách a nově i na merchi.

Zabrousíme-li k tomu málo co víme, tak následující verze Minecraftu stále nemá pevné označení, a proto je to zatím jen Minecraft update 1.20. Na co se bude specializovat? Není zatím známo. Co ale přinese, jsou nové bloky vyrobené z bambusu v podobě bloků, schodů, půlbloků, dveří a tak dále. Nově půjde z bambusu postavit raft, na který se vejde i bedna.

Cedulky dostanou jisté vylepšení, a to v podobě nových závěsných cedulí. Viset mohou na tyčce, bloku, ale i na kůlu od plotu, a přesto vypadají poměrně dost dobře, jelikož připojení k blokům může být na jednom řetězu, nebo dvou.

Co ocení hlavně redstonoví maniaci, jsou knihovny. Možná to zní jako lehký paradox, ale tyhle knihovny dokážou ukládat opravdové knihy v podobě enchantovaných i rozepsaných knih. Možnosti ukládání a vyprávění příběhů budou daleko zajímavější. Co je ale nejvíce fascinující, je redstonová vlastnost knihoven. Ty si totiž pamatují pořadí vyndaných knih a lze tuhle schopnost využít jako tajný kód k otevírání tajných dveří.

Poslední novinkou, která byla odhalena, je nové zvíře, které dorazí do hry a možná je i slabounkou nápovědou čeho se nová verze bude týkat. Tím zvířetem je velbloud. Toto stvoření se hodí na dlouhé jízdy ve dvou lidech při měsíčku a slouží jako bezpečná základna před zombíky, jelikož velbloud je doopravdy vysoký a jen tak na vás nepřátele nedosáhnou. Co ale dělá dromedára tak unikátním, je schopnost dashování. Sice neumí sprintovat, ale vyskočit a v jeden moment dokáže přeletět třeba i sedm bloků za pouhou sekundu. Rozmnožovat se bude za pomoci kaktusu.

Potvrzeny byly i věci, které se nepodívají do nové verze. Těmi je jakákoli změna biomů, tudíž nepočítejme s živějším břízovými lesy. Světlušek se možná někdy dočkáme, ale rozhodně ne v následující aktualizaci, a bojování je stále předmětem, nad kterým se vede jistá debata, jelikož java i bedrock verze mají stále odlišný styl boje. O archeologii samozřejmě taktéž nepadlo ani slovo.

Poslední věc, která byla kritická pro celou událost, bylo hlasování o nové potvůrce, která dorazí do hry. Na výběr bylo mezi Snifferem, Rascalem a Tuff Golemem. Mnozí z vás pravděpodobně tuší, ale Tuff Golem vypadl hned v prvním kole a v následujícím s více jak polovinou hlasů vyhrál Sniffer. Co bychom ale měli zmínit, je oficiální minecraftový server, na kterém se dalo hlasovat. Pokud jste zde byli na návštěvě a lehce prozkoumali, co se kde ukrývá, mohli jste narazit na několik málo zajímavých věcí. Různě po mapě totiž byli schovaní mobové, jenž jsme už mohli vidět v předchozích hlasování.

Existuje tedy jistá domněnka, že nadcházející aktualizace by se mohla týkat pouští. Pokud přetočíme čas o několik let nazpět, dostaneme se do bodu, kdy se hlasovalo o aktualizaci tajgy, hor a pouště. První dva biomy už se svého nového vzhledu dočkaly a poušť by tedy měla být na řadě. Přítomnost velblouda tomu poměrně hezky nahrává a téměř polovina mobů, které se nacházeli na hlasovací mapě, pocházeli právě z pouštního prostředí. Jmenovitě pštros, surikata a sup. Zda se toho ale dočkáme, to je zatím ve hvězdách.

Více novinek jsme bohužel nedostali, ale jak bude ubíhat rok, měli bychom se dozvídat stále nové informace, jak si vede nová verze. První verze 1.20 by měla být poměrně brzy přístupná, kdy přesně ovšem nevíme, a vydání plné verze se dá opět předpokládat někdy k začátku letních prázdnin.

Která oznámená novinka se vám líbila nejvíc, co v nadcházející verzi očekáváte a co byste nejraději viděli ve hře vy?