Uplynulé dny se nesly ve znamení Microsoftu, který jako první prozradil cenu a přesné datum vydání konzole nové generace. Americká společnost nebude prodávat pouze jeden, ale rovnou dva nové Xboxy. Týden toho ale přinesl mnohem víc, kupříkladu dávku nostalgie v podobě chystaných her System Shock, Blade Runner, Shadow Man nebo Graven, což je duchovní nástupce legendárního Hexenu.

Dále jsme se podívali za hranice dnešní kvality her, a to z důvodu, že se množí projekty označené jako AAAA. Ozval se také očekávaný Cyberpunk 2077, pokračovala válka mezi Apple a Epic Games, spekulovalo se nad výkonnějším Switchem a seznámili jsme se s hardwarovými požadavky remaku Mafie.

V neposlední řadě se o slovo přihlásil Ubisoft se svou show, kde ukázal nové i dříve oznámené hry. Dokonce došlo i na dlouho spekulovaný návrat Prince z Persie!

To ale nebylo vše. Abyste nic zajímavého nepřehlédli, je tu pro vás náš souhrn toho nejlepšího a nejzajímavějšího z uplynulých dnů. Začínáme:

Oznámena česká cena Xboxu Series S. Konzole bude pod 8 tisíc korun - České zastoupení americké společnosti prozradilo cenu, za kterou se u nás bude od 10. 11. letošního roku prodávat menší a méně výkonná verze nové generace konzole.

Xbox Series X bude v České republice nakonec stát o trochu více - České zastoupení Xboxu se dopustilo omylu, když vypustilo cenu pro nové modely Xboxu. V případě toho silnějšího, Xbox Series X, omylem uvedlo špatnou cenu. Ta skutečná je o trochu vyšší.

Vývojáři se obávají problémů s optimalizací her na Xbox Series S - Vývojáři z různých studií poukazují na velkých rozdíl v operačních pamětí i výkonu grafického čipu. Hry mají být vždy brzděny tou nejméně výkonnou konzolí generace, což bude Xbox Series S.

Hráči zesměšňují Xbox Series S. Konzoli přirovnávají k pračce, reproduktoru i plotýnce - Menší a méně výkonná verze nové generace Xboxu od Microsoftu byla oficiálně představena a internet se baví nad vtípky. Xbox Series S je přirovnáván k pračce i reproduktoru.

Nižší kvalita her u Xbox Series S a podpora Dolby Vision a Dolby Atmos - Xbox Series S a Series X jsou první konzole s podporou Dolby Vision a Dolby Atmos. Microsoft postupně objasňuje informace o nové generaci svých konzolí a přináší další důležité detaily.

90VTEŘIN: Písky času se vrací! - Ubisoft Forward nás zásobil haldou nových informací a nejvíce z nich rozhodně rezonuje návrat Prince z Persie! K tomu ale máme spoustu dalších novinek a to jen v 90VTEŘINÁCH!

Přečtěte si také: Dojmy z hraní Immortals: Fenyx Rising

Apple vs. Fortnite: Chování Epic Games je záměrné, drzé a nezákonné - Válka mezi Apple a Epic Games, kterou způsobily mikrotransakce v druhé kapitole Fortnite, není ani zdaleka u konce. Společnost Apple se rozhodla bránit obvinění tvůrců populární battle royale akce.

Příští týden proběhne další prezentace PlayStation 5 - Sony slibuje pohled na hry, kterých se dočkáme s vydáním konzole. Během čtyřiceti minut se dozvíme různé novinky. Dojde konečně na datum vydání a cenu PlayStationu 5?

Za hranice dnešní kvality her: Množí se projekty, které jsou označeny jako AAAA - Výraz „triple A“ označuje vysokorozpočtové tituly. S nástupem nové generace konzolí PlayStation a Xbox a výkonnějších grafických karet začínají vznikat AAAA projekty.

Legendární klasika se vrací. Oznámen remake Prince of Persia - Po dlouhých letech si budeme moci Písky času užít ve zbrusu novém grafickém kabátku. Vývojáři však nezapomínají na originál, a tak se kromě prince vrátí i staré známé prvky a animace.

Je libo sjet horu na lyžích, kole či wingsuitu? Proč ne, nová hra od Ubisoftu vám to umožní - Ubisoft Forward nám představilo pár zajímavých novinek, ale rozhodně nečekaného odhalení se dočkala nová multiplayerová hra Riders Republic, která vám umožní sjíždět pomalu cokoliv na čemkoliv.

Přečtěte si také: Videohry reálnejší než samotná realita - ASUS ROG Strix GeForce RTX 2070 SUPER

Nintendo chce hráčům přinést hry v rozlišení 4K. Umožnit to má výkonnější model Switche - Několik vývojářů mělo být požádáno, aby vytvořilo/optimalizovalo své hry pro rozlišení 4K. Vše nasvědčuje příchodu Nintenda Switch Pro, který bude výkonnější než Switch a Switch Lite.

Nové verze System Shocku, Blade Runnera, Shadow Mana - Připravte se na pořádnou dávku nostalgie. Podíváme se na nové materiály z chystaných remasterů kultovních her jako první System Shock, Blade Runner, Shadow Man a Rise of the Triad.

Přečtěte si také: Gigantičtí herní bossové

Mrkněte na multiplayerový trailer Call of Duty: Black Ops Cold War s novými informacemi - Multiplayer v novém Call of Duty nás tentokrát vezme nejen na souš a do vzudchu, ale také na vodu. Nechybí mapy pokryté sněhem nebo pískem a klasická akční hratelnost série.

Cyberpunk 2077 bude mít více DLC než Zaklínač 3. Jak to bude s mikrotransakcemi? - Prezident CD Projektu se před investory vyjádřil k dodatečnému obsahu i mikrotransakcím. Ty budou pouze v multiplayeru a nebudou agresivní. Vývojáři chtějí, aby šlo o hodnotné věci.

Hardwarové požadavky pro Mafia: Definitive Edition - Abyste si remake českého klenotu užili, budete potřebovat výkonný počítač. Nutností by měl být operační systém Windows 10 64bit a 16 GB paměti RAM. Jen škoda demoverze, kterou vývojáři neplánují.

Čekání na novou Zeldu bude delší, než se očekávalo. Náhradou je nově oznámený prequel - Nintendo představilo Hyrule Warriors: Age of Calamity od Koei Tecmo. Hra se odehrává 100 let před příběhem The Legend of Zelda: Breath of the Wild a nabídne nové informace o světě i známých hrdinech.

Kena: Bridge of Spirits poodhaluje příběh, boj i výhody PS5 - Hra hráče zavede do okouzlujícího světa a vžijí se do role Keny, mladé průvodkyně duší, která se vydala na cestu do opuštěné vesnice, aby zde našla posvátnou horskou svatyni.

Crysis Remastered přinese ray-tracing i na aktuální konzole - Ray-tracing v remasterovaném Crysisu spoléhá na software místo hardwaru. Speciální řešení CryEnginu tak znamená, že si budeme moci užít tuto technologii i na aktuální generaci konzolí.

Přečtěte si také: Epic Games rozdávají železniční impérium a příběhovou adventuru

Kultovní střílečka SiN se vrátí v remasteru s necenzurovaným obsahem i multiplayerem - Americké studio Nightdive vrátí mezi živé first-person střílečku SiN. Tuhle klasiku vytvořil tým Ritual Entertainment v roce 1998 na Quake II enginu. Těšit se máme na plnohodnotný remaster.

Graven je duchovní nástupce legendárního Hexenu - Kněz byl neprávem odsouzen k smrti a vykoupení hledá lovením monster a všelijakých démonů, které mu zadává Stvořitel, ve středověkém temném fantasy světě. To je nástupce druhého Hexenu.

České kamionové simulátory ukazují rozšíření Colorado, Iberia a tajný projekt - SCS Software se podařilo uzavřít spolupráci s americkým výrobcem, která umožní zahrnout do hry vůz NEXT Western Star. Ten bude koncem tohoto měsíce odhalen a krátce na to se dostane do hry.

Crash Bandicoot 4 přínáší nové informace a odhaluje svou poslední masku - Crash Bandicoot 4: It's About Time už průběžně ukázalo mnoho informací před vydáním. Teď se ale můžeme konečně podívat na čtvrtou a finální masku a její schopnosti.