Ani koronavirus nezastavil vývoj pokračování série FIFA a stejně jako každý rok se opět vydáme na zelené trávníky kopat do kulatého nesmyslu za křiku nadšených fanoušků. A jako každý rok se musíme ptát, jaké změny nám vývojáři přinesou letos, abychom se nedočkali pouhých úprav statistik hráčů, nového vzhledu v menu a upravených soupisek. Posledních několik let se dařilo EA Sports vždycky přijít s něčím novým. Bude tomu tak i letos? Pojďme se tedy podívat, jaké změny jsou nám dosud známé. 

Přečtěte si také: Za PES 2021 chce Konami po hráčích 800 korun

GAMEPLAY - PROPRACOVANĚJŠÍ ÚTOK

Co se samotné hratelnosti týče, vývojáři se letos zaměřili převážně na útok a útočné akce. V první řadě nás čeká mechanika nazvaná “Agile Dribbling”. Díky rychlejší práci nohou hráčů budete moci lépe kontrolovat souboje v situacích jeden na jednoho. Hráčům přibude i několik nových kliček do jejich repertoáru. Doufáme tak, že FIFA 21 nebude jen o tom, kdo umí lépe kličkovat s Ronaldem. 

Zlepšit se má i poziční hra hráčů. Zde se také pozná rozdíl mezi světovými špičkami a průměrnými hráči. Ti nejlepší útočníci si totiž dokážou držet své náběhy tak, aby zůstali na úrovni s posledním obráncem a vyhnuli se tak ofsajdu. Naopak světový obránci dokážou efektivně uzavírat volný prostor a znepříjemnit tak život útočícímu týmu. 

Součástí novinek jsou i “Creative Runs”, ty vám mají dát nové možnosti, jak ovlivnit pohyb vašeho týmu mimo držení míče a vylepšit tak celkovou hru celého týmu. Na základě komunitních reakcí také přibude manuální hlavičkování, lépe vybalancované blokování, inteligentnější přihrávky a větší responsibilita pro lepší kontrolu nad hrou.

REŽIM KARIÉRY- NASKOČTE DO ZÁPASU KDYKOLIV CHCETE

Režim Kariéry se dočká taky několika změn. Tou nejvýraznější je asi nový interaktivní model simulování zápasů. Pokud patříte mezi ty, kteří alespoň nějakou část sezóny simulují, tak je tahle novinka přesně pro vás. Díky této mechanice budete moci mnohem více promluvit do simulovaných zápasů. Nejenže máte k dispozici řadu statistik a můžete tak efektivně upravovat taktiku v průběhu simulace, vy sami se můžete kdykoliv vrhnout do víru zápasu a pokusit se zlomit nepříznivý stav, nebo jen odehrát klíčové momenty jako jsou penalty, či přímé kopy. 

Po dlouhé době se nám také pozmění systém tréninků a hráčského růstu. V první řadě budou hráči mnohem tvárnější a správným tréninkem tak můžete přeučit například levého beka na levé křídlo či defenzivního záložníka na středního obránce. Hráči v režimu Kariéry dostanou také nový atribut nazvaný “sharpness”, ten určuje, jak dobře se hráči zachovají v klíčových okamžicích zápasu. Pomocí nového aktivního tréninkového systému, který vám dá možnost uspořádat skupinový trénink, zvýšíte šanci, že váš útočník v nejdůležitější chvíli nezakopne balón na horní tribunu, nebo obránce si při důležitém skluzu nezlomí nohu. 

Ke změnám došlo i při podepisování nových hráčů a kontraktů. Filmečky nás už dávno omrzely a doufáme, že se při přestupech dočkáme i nějaké té reality. Tomu by měl pomoci nový Authentic Transfers Program, jenž by měl zajistit autentický pocit při smlouvání o přestupech hráčů. Navíc budou k dispozici nové možnosti nákupů. Nyní tak lze získat posilu na úvěr a nabídky na výměnu hráčů budou iniciovat i AI trenéři. 

Ačkoliv je řada těchto novinek zajímavých, musím přiznat svou zvědavost, jestli se podaří v režimu Kariéry konečně odstranit základní nedostatky, jež se série drží již nespočet let. Jsem opravdu zvědavý, jestli si Ligu Mistrů zahraji se svým týmem i v šesté sezóně a jestli konečně výsledky alespoň trochu budou odpovídat realitě, nebo umělá inteligence u týmu Aston Villa bude i nadále bezkonkurenčně drtit všechny soupeře.

FUT - ULTIMATE TEAM PRO DVA!

Velkou novinkou pro populární režim FIFA Ultimate Team je možnost hrát ho v kooperaci s přítelem online. S něčím podobným již v minulosti přišla i konkurenční série PES s možností kombinovat své ultimátní týmy až se dvěma dalšími kamarády dohromady. Konečně se tak tento zábavný režim dostává i do FIFA. Přizpůsobeny tomu budou přinejmenším Squad Battles a divize Rivals. Navíc přibudou i speciální úkoly zaměřené na co-op hraní Ultimate týmu.

Samozřejmě byla přislíbena i řada nových dekorací pro celý váš tým. Co je však důležité, tak že díky funkci Dual Entitlement si svůj tým budete moci bezplatně převést z PlayStationu 4 na PlayStation 5, popřípadě z Xboxu One na Xbox Serie X. Navíc se na nových generacích nebudou tvořit oddělené trhy a obchodovat tak bude možné i s lidmi na starších konzolích.

VOLTA - TAKOVÁ, JAKÁ MĚLA BÝT JIŽ PŘED ROKEM

Je to skoro zázrak, že to, co se minulý rok zdálo jako samozřejmost, se do street fotbalového režimu série FIFA dostává až letos. Díky VOLTA SQUADS si budete moci vytvořit tým až pěti online hráčů a soutěžit v různých zápasech. Kromě “online fotbalistů” v tomto módu můžete do svého týmu verbovat i známé fotbalové hvězdy ovládané umělou inteligencí a společně zápasit proti dalším AI týmům ve FEATURED BATTLES. Samozřejmě nemůžou chybět ani nové oblečky, obličeje, čepice, ponožky…no, však to znáte. No a (snad) v neposlední řadě se nově podíváme na hřiště do Sao Paula, Milána nebo Dubaje. Celkově VOLTA bude obsahovat 5 nových hřišť.

Možná jste si všimli, že nepadlo ani slovo o tom, že budeme moci hrát normální zápas VOLTA online proti kamarádovi. Doufáme tak, že si tuto banalitu vývojáři zase nenechají na příští rok.

Přečtěte si také: FIFA 21 v plnohodnotném traileru. Na co letošní díl láká?

MBAPPÉ A FIFA PROKLETÍ

O tom, že na obálce nového ročníku bude mladičká hvězda pařížského PSG Kylian Mbappé, jsme vás již informovali. Ti, kteří sledují fotbal pravidelně, mohli postřehnout, že tento fotbalista se v posledních dnech vážně zranil a hrozí mu, že se na hřišti delší dobu neukáže. Toto zranění začíná být hlasitě spojováno s kletbou, která se údajně drží všech, kdo se objeví na přebalu. Dlouhodobé zranění totiž postihlo v minulých letech například Edena Hazarda, Neymara nebo Marca Reuse. Ronaldo, který se na obálce objevil v roce 2017, zase ve stejném roce nečekaně přestoupil do Juventusu. 

Pojďme se ale vrátit z povídaček zpátky k reálným informacím. FIFA 21 svou marketingovou pozornost zaměřuje především na mladé talenty. Kromě francouzského útočníka se tak stávají hlavními tvářemi liverpoolský bek Trent Alexander-Arnold, dortmundský objev Erling Braut Håland a Portugalec v dresu Atlética Madrid João Félix.

FIFA 21 bude opět nejsilnější v licencích. Nabídne nad 30 oficiálních fotbalových lig, více jak 700 sportovních týmů a přes 17 000 skutečných fotbalistů. Chybět jí bude snad jen jediné… Juventus. Stará dáma má totiž s Konami smlouvu až do roku 2021, za Piemonte Calcio tak budeme muset hrát minimálně do ročníku FIFA 23

Souhrn vyčerpávajících informací zde končí, mnohem více se ale máme dozvědět během měsíce srpna. Těšit se tak můžeme především na gameplay a stále neoznámené novinky pro režim Pro Clubs. Samotná hra pak vychází 9. 10. 2020 na PC, PS4 a Xbox One s bezplatným upgradem na PS5 a Xbox Series X. Na Switchi dostane jen aktualizovanou verzi na starém enginu.