Ve skrytých souborech her lze nalézt zajímavé informace. Ty se podařilo odhalit i v akčním thrilleru The Last of Us Part 2, poukazují na battle royale, který by mohl být součástí plánovaného samostatného multiplayeru.

Už v září 2019 studio Naughty Dog oznámilo, že The Last of Us Part 2 nebude mít online mód. Místo něho se vývojáři zaměřili na příběh pro jednoho hráče. Na multiplayer mělo dojít později ve formě nové verze Frakcí z původního The Last of Us. Od té doby ale představitelé Naughty Dog a Sony o online moc nemluví.

YouTuber Speclizer extrahoval soubory hry a našel zajímavé věci, které mohou být pouze pozůstatky původních plánů. Tedy z doby, kdy v Naughty Dog ještě počítali s multiplayerem přímo v The Last of Us Part 2. Podle nich byla v plánu rozsáhlá mapa se zajímavými místy. Zahrnout měla Adler Plaza, město Camallito a stejnojmenný přístav. To je kombinace několika míst z příběhové kampaně pro jednoho hráče.

Adler Plaza se svým čtyřpatrovým motelem a prostorným hudebním centrem se jeví jako skvělá výsadková zóna pro kořist a potyčky, zatímco Port 66, poblíž něho Ellie ve hře vystopovala Abby, by mohl být solidním úkrytem, kde můžete přečkat, dokud nebudete poslední naživu.

V souborech jsou pohřbeny také modely brnění, batohů, kompas a textové pole s počtem přeživších hráčů. To vše naznačuje, že v Naughty Dog chtěli Frakce pojmout jako battle royale. Bohužel nevíme, jak jsou na tom Frakce nyní. Plány se mohly výrazně změnit.