Je jen otázkou času, než Sony oznámí datum vydání a cenu, za kterou bude svou novou konzoli prodávat. Japonská společnost ale zvolila netradiční způsob, který je pravděpodobně způsoben globální pandemií Covid-19.

Na konci minulého měsíce nabídla Sony věrným fanouškům ze Spojených států amerických a Kanady možnost přihlásit se do rezervace o PlayStation 5. Nyní to stejné spustila pro japonské hráče.

Systém rezervace funguje jednoduše a nasvědčuje tomu, že se PS5 blíží. Zatímco v internetových obchodech budou fungovat předobjednávky stylem „kdo dřív přijde“, tak Sony bude vybírat zájemce o konzoli prostřednictvím záznamů na PlayStation Network. Největší šanci mají aktivní hráči PlayStationu, tedy lidé, kteří pravidelně hrají na PS4 a kupují hry.

Vybraným jedincům Sony pošle e-mail a zaručuje jim možnost předobjednat si jeden kus PS5 nebo digitální edice bez Blu-ray mechaniky. Dále dva bezdrátové DualSense ovladače, dvě dobíjecí stanice, dva pulzní 3D headsety, dva dálkové ovladače a dvě HD kamery.

Evropy se registrace nadále netýká. Lze ale předpokládat, že stejný systém spustí brzy i pro nás, tedy pokud nevybere pouze několik předních evropských trhů. To se také může stát.

Sony nadále upozorňuje, že počet dostupných kusů PS5 bude omezený. Stejné je to ale u každé nové konzole. Zkrátka na každého se v první den nedostane.

Každopádně stále platí, že PlayStation 5 vyjde koncem letošního roku. Co se ceny týče, nejčastěji se spekuluje nad částkou 499 dolarů/euro (cca 13 300 Kč), což by bylo stejné jako konkurenční Xbox Series X od Microsoftu. Bez mechaniky potom za 399 dolarů/euro (cca 10 600 Kč). I když v poslední době se objevují názory, že PS5 bude nepatrně dražší - může to být z důvodu inovativního ovladače DualSense s haptickou odezvou a adaptivními spouštěmi.

Kdy se dočkáme oznámení data vydání a ceny konzole? Poslední zvěsti mluví, že příští týden dostaneme pozvánku na prezentaci a předobjednávky začnou 1. 10. Nic z toho ale Sony nepotvrdila.