Aktualizace: Sony se musela vyjádřit k nejnovějším zprávám o problémech ve výrobě PlayStationu 5. Japonská společnost uklidňuje fanoušky a vzkazuje jim, že k žádným problémům spojených s novou generací konzole nedochází. Navíc Sony od zahájení masové výroby neměla změnit počet předpokládaných kusů, které budou vyrobeny.

Sony musela na zprávu agentury Bloomberg reagovat. Od včerejšího rána se šířila internetem, a navíc ovlivnila akcie společnosti. Ty během noci klesly o 3,5 procenta.

Bloomberg včera v ranních hodinách přišel se zprávou, že továrny mají mít problém s výrobou speciálních čipů pro PS5. Z toho důvodu měla Sony snížit prognózy a nově počítala, že do 31. 3. příštího roku bude připraveno asi 11 milionů kusů konzolí PlayStation 5, zatímco před problémem to bylo přibližně 15 milionů kusů.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Sony to s vydáním PlayStationu 5 koncem letošního roku myslí vážně. Japonská společnost se rozhodla využít leteckou dopravu, aby zajistila, že dokáže uspokojit poptávku v dostatečném množství. Z toho důvodu si od října/októbra zarezervovala 60 letů Delta 747 z Číny, aby dopravila PS5 na nejdůležitější trhy.

Pomocí letadel má Sony zásobovat obchody po celém světě, aby uspokojila poptávku v den uvedení PlayStationu 5 na trh a během několika následujících týdnů. Informace přichází od analytika Daniela Ahmada, jenž se specializuje na čínský trh. Vše mu měl prozradit vedoucí čínské přepravní společnosti Delta Air Cargo. Ahmad si není jistý, zda jde o 60 letů nebo 60 letadel. V každém případě ale mají být letadla naložena do maximální kapacity právě PS5.

Letecká doprava je mnohem rychlejší, ale také dražší než standardní námořní doprava. Fanoušci se obávají, aby tohle rozhodnutí nemělo vliv na cenu konzole. Letadla využila Sony i v roce 2013, kdy měla problém s logistikou PS4 - nakonec se podařilo do konce roku 2013 připravit 4,5 milionu kusů PS4.

Bohužel máme také jednu špatnou zprávu. Agentura Bloomberg hlásí snížení odhadovaného počtu vyrobených kusů. Sony měla pro aktuální fiskální rok (končí 31. 3. 2021) snížit počet vyrobených kusů o čtyři miliony.

Před dvěma měsíci se internetem nesly zprávy o snaze mít na vánoční sezónu připraveno zhruba deset milionů kusů PlayStationu 5 a dalších pět milionů mělo být k dispozici začátkem roku 2021. Sony dokonce měla zvýšit produkci o 50 procent, aby tohoto cíle dosáhla. Vše ale nejde podle plánu. Továrny mají mít problém s výrobou speciálních čipů pro PS5, a i přes veškerou snahu se nepodařilo situaci napravit. V současné době má Sony počítat, že do 31. 3. příštího roku bude připraveno asi 11 milionů kusů.

Bloomberg kontaktoval zástupce Sony, ale mluvčí odmítl situaci komentovat. Podařilo se ji ale ověřit od různých zdrojů obeznámených s výrobou PlayStationu 5.

Po této zprávě akcie Sony klesly o 3,5 procenta, což je největší pokles přes noc od minulého měsíce.

Připomínáme, že už tuhle středu v deset hodin večer našeho času se uskuteční prezentace PS5. Sony láká na představení her od svých studií i partnerů, ale všichni očekáváme zejména odhalení ceny a přesného data vydání, které by mělo být stanoveno na listopad/november.

Masahiro Wakasugi z Bloomberg Intelligence očekává 449 dolarů/euro za standardní model a 399 dolarů/euro za Digital Edition bez Blu-ray mechaniky. Pokud by se PS5 skutečně prodávala za 449 dolarů, tak bude levnější než Xbox Series X za 499 dolarů.

Nedávno byl také odhalen obsah balení. Obsah krabice PlayStationu 5 se nebude lišit od standardu ostatních konzolí. Sony ale plánuje hráče překvapit a zahrne do krabice oficiální podstavec, který vám umožní umístit konzoli ve svislé poloze.

První modely PS5 nesou označení CFI-1015A a CFI-1015B. Druhé označení je určeno pro Digital Edition bez Blu-ray mechaniky.

  • Konzole PS5 nebo PS5 Digital Edition (oba modely s diskem 825 GB SSD)
  • Ovladač DualSense
  • Stojan
  • Napájecí kabel
  • HDMI kabel
  • USB kabel
  • Návod k použití
  • Hru Astro’s Playroom předinstalovanou na SSD disku konzole