Krize s nedostatkem polovodičů zasáhla videoherní i automobilový průmysl. Konzole PlayStation 5 nedávno přesáhla hranici 10 milionů kusů, ale jaká bude budoucnost? Sony si dala za cíl v tomto fiskálním roce vyexpedovat více než 14,8 milionu konzolí. Fiskální rok v Japonsku trvá od 1. 4. 2021 do 31. 3. 2022.

V prvním čtvrtletí současného fiskálního roku se podařilo vyexpedovat 2,3 milionu kusů PS5, což dohromady znamená 10,1 milionu vyexpedovaných kusů. Pro splnění stanoveného cíle tedy Sony potřebuje v tomto fiskálním roce dodat na trh dalších 12,5 milionu kusů PlayStationu 5.

Pokud se to Sony podaří, bude mít PS5 v březnu 2022 na kontě více než 22,6 milionu kusů. Podařit by se to mělo. Finanční ředitel Hiroki Totoki zdůraznil, že si dokázali zajistit dostatek čipových sad, které potřebují k dosažení stanoveného prodejního cíle. Nedávno se zástupci Sony pochlubili, že vyrábějí PS5 rychleji než předešlé konzole.

I přesto ale nebude Sony schopna uspokojit poptávku po nové generaci své konzole. Pro Sony je ještě důležitá jedna věc, standardní model PlayStationu 5 se již neprodává se ztrátou. Digitální edice je zase na dobré cestě vyrovnat ztrátu prodejem jiného hardwaru, včetně periferií a konzole PS4.

Co se dalších zajímavostí týče, tak počet předplatitelů PlayStation Plus k 30. 6. 2021 činí 46,3 milionu. To je o 1,3 milionu méně než v posledních dvou čtvrtletích. Je to poprvé, co služba zaznamenala v tomto období výrazný pokles mezi čtvrtletími. Měsíční počet aktivních uživatelů se oproti minulému čtvrtletí rovněž snížil a dosáhl celkem na 104 milionů. Sony si s tím ale nedělá těžkou hlavu. Podle finančního ředitele je to způsobeno loňskou vlnou pandemie, kdy lidé byli více doma a častěji hráli hry. Tím se zvýšila aktivita i počet předplatitelů PS Plus, což nyní kleslo. Nemá ale jít o klesající trend. Ve srovnání s rokem 2019 došlo letos ke zvýšení aktivity. Během příštího fiskálního roku hodlá Sony podniknout kroky na podporu aktivity i služby PS Plus.