Obchody po celém světě netrpělivě čekají, aby mohly spustit předobjednávky na novou generaci konzolí. Společnosti Sony a Microsoft ale zarytě mlčí a trpělivě vyčkávají s oznámením přesného data vydání a ceny svých konzolí. V zákulisí ovšem jedou přípravy naplno, nikdo nechce nic podcenit a obě společnosti už od začátku letošního roku opakují, že nová generace konzolí PlayStation a Xbox spatří světlo světa koncem roku - musely tak učinit zejména kvůli nejistotě, která panovala kvůli globální pandemii Covid-19. Koronavir zastavil továrny v Číně a ve velkém se spekulovalo, že se nestihne vyrobit dostatek součástek, aby mohly konzole před vánočními svátky vyjít.

Situace je naštěstí lepší, svět se postupně vzpamatovává z pandemie a Sony měla výrazně zvýšit výrobu PS5, aby japonský gigant pokryl narůstající poptávku související právě s koronavirem. Navíc obavy z druhé vlny infekce by mohly lidi přimět trávit více času u her.

Původní plán Sony měl být do 31. 3. 2021 připravit 5 až 6 milionů kusů PS5, ale nyní společnost očekává, že do září bude mít připraveno 5 milionů kusů a dalších 5 milionů od října do koncem roku. Za předpokladu, že nedojde ke zpoždění v logistice, by mělo být do konce roku nachystáno 10 milionů kusů. Pokud by problém nastal, tak se část může začít prodávat až na začátku roku 2021. Samotná masová výroba PS5 měla začít před měsícem.

K vyrobení, respektive sestavení konzolí PlayStation 5 měla být vybrána nová japonská továrna Sony, kde ohromnou linku obsluhují zejména roboti. O zvýšené produkci měli být informováni vývojáři her, aby se připravili na větší zájem o jejich tituly, i dodavatelé součástech, kteří musejí vyrobit a poslat vše potřebné, aby v továrně mohli PS5 sestavit.

Podle agentury Bloomberg měla Sony už dříve informovat dodavatele, že do března příštího roku vyžaduje 10 milionů kusů ovladačů DualSense. Od té doby ale mělo dojít k navýšení počtu, aby vše odpovídalo novému plánu s množstvím připravených konzolí.

Bloomberg připomíná, že problémy s logistikou měla Sony u PS4 v roce 2013, kdy použila leteckou dopravu, aby zajistila potřebné součástky pro sestavení konzolí a hotové konzole dodala do skladů po celém světě. Kvůli pandemii ale létá méně letadel a Sony může mít omezené možnosti v rezervování letů.

Jen pro srovnání, do konce roku 2013 měla Sony připraveno 4,5 milionu kusů PS4 a Microsoft v té době obchodům dodal 3,9 milionu kusů Xboxu One. Tentokrát je ale situace jiná, dříve byla jedna verze konzole, nyní má ale Sony dvě – PlayStation 5 bude s Blu-ray mechanikou a v čistě digitální edici.

Servery Nikkei Asian Review a Bloomberg se odvolávají na svoje zdroje, které chtěly zůstat v anonymitě. Obě stránky jsou ale velmi důvěryhodné. Sony odmítla vše komentovat.

Přečtěte si také: PlayStation 5 váží téměř pět kilogramů. Kolik mají předešlé konzole?

Na internetu se objevila další fotografie nového gamepadu PlayStationu 5.