Pokud očekává, že v brzké době budou konzole nové generace a nové grafické karty volně dostupné v obchodě, tak bohužel. Na mnoho odvětví v průběhu posledního roku dopadl nedostatek důležitých čipů, včetně herního. Přesto se Sony v tomto nelehkém období podařilo od loňského listopadu prodat 10 milionů kusů PlayStationu 5. Navzdory tomu je konzole nadále nedostatkovým zbožím a na mnoho hráčů se ještě nedostalo. Může za to také nebývalá poptávka.

Aby toho nebylo málo, tak situace využili překupníci, kteří grafické karty i next-gen konzole prodávají za přemrštěnou cenu. Sony na problému s dodávkami PS5 aktivně pracuje. Zdá se ovšem, že problém v dohledné době neskončí.

Jim Ryan, generální ředitel SIE, se v rozhovoru pro agenturu Reuters pochlubil, že Sony vyrábí PS5 rychleji než předešlé konzole. „Na druhou stranu jsme ještě daleko od toho, abychom byli schopni uspokojit veškerou poptávku, což mě mrzí,“ dodal vzápětí Ryan a omluvil se všem, co na svou PS5 stále čekají.

„Naši partneři si vedou velmi dobře, ale nedostatek čipů je výzvou, které všichni čelíme,“ uvedl Ryan. Podle něj se situace ke konci roku 2021 může zlepšovat, ale hráči by neměli očekávat příliš velké změny.

„Pro hráče je stále obtížné sehnat PS5. Jsou tu náznaky, že se situace trochu uklidňuje, ale stále máme před sebou spoustu práce. Chci, aby hráči věděli, že i když se stále potýkáme se specifickými problémy po celém světě, které ovlivňují naše odvětví i mnoho dalších, hlavní prioritou SIE je zlepšit dostupnost a zásoby,“ prohlásil Ryan.

Sony označuje PlayStation 5 za nejrychleji prodávanou konzoli v historii PlayStation. O to zajímavější by bylo sledovat, jaký by mohl být výsledek, kdyby společnost dokázala uspokojit poptávku a dodat na trh očekávaný počet kusů.

Podobně jako Jim Ryan mluví také Pat Gelsinger, generální ředitel Intelu. Jeho společnost očekává, že nedostatek čipů dosáhne svého dna v druhé polovině letošního roku. „Ale bude trvat ještě jeden až dva roky, než bude průmysl schopen zcela dohnat poptávku,“ varuje Gelsinger.

Není to poprvé, co slyšíme, že nedostatek čipů se projeví i v dalším roce. V květnu generální ředitel Nvidie, Jensen Huang, uvedl, že nedostatek čipů pro řadu RTX 30 potrvá až do druhé poloviny letošního roku. To finanční ředitel Sony, Hiroki Tokoi, před několika měsíci zase řekl, že dodávky PS5 zůstanou omezené až do roku 2022.