Sony u PlayStation 5 sází na exkluzivity. Japonská společnost se rozhodla pro opačnou strategii než Microsoft. Zatímco Američané budou nějakou dobu vydávat své hry nejen na nový Xbox Series X, ale také na Xbox One (a Windows 10), tak v Sony věří, že konzole nové generace by měla hráčům nabídnout jedinečné zážitky, které nikde jinde nenajdou. Kromě nových možností hardwaru to budou exkluzivní tituly. Tedy hry, které nebudou dostupné na PlayStationu 4.

Už delší dobu víme, že PS5 nám má zprostředkovat nové herní zážitky díky haptické odezvě a adaptivním triggerů prostřednictvím nového ovladače DualSense a 3D audia. Na tyhle novinky v Sony dost sází a věří, že společně s exkluzivními hrami jde o hodnotnou kombinaci. U současné generace Sony dokázala, že propracované hry jsou důležitou součástí konzole. Stejné to bude i u PlayStationu 5.

Přečtěte si také: Všechny hry, které od poloviny července přijdou Sony na testování, musí být podporovány i na PS5

Exkluzivní hry mají motivovat hráče, aby si koupili novou konzoli. Věří v to Jim Ryan, prezident a generální ředitel Sony Interactive Entertainment, jenž serveru GamesIndustry poskytl rozhovor. V něm mimo jiné potvrdil, že v Sony věří v koncept konzole. Dle jeho slov by měla nová generace konzole nabídnout funkce a výhody, které nejsou u předešlé generace. Díky zaměření na PS5 budou moci četná studia společnosti vytvářet hry, které z nových funkcí a vyššího výkonu vytěží maximum.

Podle Ryana nadešel čas nabídnout komunitě PlayStation něco nového, něco jiného, co si mohou na PS5 opravdu užít. V souvislosti s tím zmínil nové možnosti gamepadu DualSense, 3D zvuk a SSD. Současně by ale Sony neměla opomenout těch 100 milionů prodaných kusů PS4. Komunita aktuální generace PlayStationu je početná a nadále silná. To si Ryan uvědomuje, ale už neřekl, jak přesně chtějí o tento početný zástup hráčů pečovat. Na druhou stranu odhaduje, že se jim v prvních několika letech podaří dosáhnout na 15 až 25 milionů hráčů na konzoli PS5.

PLAYSTATION 5 SMĚŘUJE K VYDÁNÍ. CENA BUDE ODRÁŽET HODNOTU HARDWARU

PlayStation 5 je nadále v plánu na konec letošního roku. Sony se připravuje na globální spuštění, což znamená, že se konzole koncem letoška začne prodávat po celém světě. Společnost očekává dostatek kusů. Globální pandemie koronaviru Covid-19 naštěstí přípravu neovlivnila, stejně tak výrazně nezasáhla do vývoje her. Ty hlavní mají vyjít dle plánu, tedy současně s uvedením nové konzole na trh – šušká se hned o několika velkých exkluzivitách.

Co se ceny PS5 týče, tak konzole nabídne nejlepší možný poměr kvalita/cena. „Nejlepší způsob, jak se s tímto vypořádat, je nabídnout něco, co odráží hodnotu hardwaru. Nemyslím nutně nejnižší cenu,“ poznamenal Ryan s tím, že hodnotu u nich tvoří hry, jejich počet, hloubka, rozsah, kvalita a jejich cena.

Přečtěte si také: Končí éra DualShocku, přichází DualSense - nový ovladač PlayStation 5

Na papíře je sice PlayStation 5 slabší než Xbox Series X, ale to neznamená, že musí být nutně konzole od Sony levnější. Před nedávném se internetem nesly spekulace, že Microsoft má v úmyslu svou novou konzoli dotovat, aby měl atraktivnější cenu a ztráty kompenzoval počtem hráčů, prodejem her a službami (předplatné Xbox Live Gold a Xbox Game Pass). Sony se údajně do této cenové války nechce zapojit a pojede dle svého plánu. Na druhou stranu si je Sony vědoma globální ekonomické situace.

I přes všechno tohle jsme se cenu PlayStationu 5 zatím nedozvěděli. Obě společnosti vyčkávají a je dost pravděpodobné, že cenu nebudeme ještě nějakou dobu znát. Místo toho ale už ve čtvrtek večer uvidíme přehlídku nových her pro PS5. Na tu se Jim Ryan obzvlášť těší. Pro Sony bylo výzvou uspořádat show, která by nahradila velké tiskové konference.

Jakých her se v budoucnu na PlayStationu 5 dočkáme? Očekává se pokračování titulů God of War, Horizon Zero Dawn, Spider-Man, Days Gone nebo Gran Turismo. K tomu se mluví o návratu trilogie Resistance v remasteru či o předělávce Jak and Daxter z éry PS2. Dost hlasitě se spekuluje také o měkkém restartu značky Silent Hill, kterým bylo pověřeno Japan Studio. Ve hře je také nové Uncharted nebo Ratchet and Clank.

Co byste rádi na PlayStationu 5 hráli vy a jaký je váš názor na strategii Sony vydávat od začátku exkluzivity pro PS5? Napište nám do komentářů a hlasujte v anketě.