Společnost Sony plánuje menší herní revoluci. Podle patentu z března letošního roku hodlá japonská společnost hráčům nabídnout virtuálního asistenta pojmenovaného PlayStation Assist. Jeho úkolem bude pomáhat hráčům během hry. Z dostupných dokumentů víme, jak by vše mělo fungovat.

Dokumenty z WIPO ukazují, že umělá inteligence poskytne hráčům důležité informace o hře. Pomocí hlasových příkazů může hráč virtuálního asistenta požádat o označení konkrétních objektů na mapě, případně o radu, včetně nejlepší strategie pro poražení nepřítele.

Dokumenty zmiňují situace ze dvou her: V Horizon Zero Dawn hráč požádá o označení nejbližší lékárničky, zatímco ve Skyrim se ptá na nalezení ocelového meče a na rady ohledně boje s drakem.

Informace a rady budou pochopitelně závislé na jednotlivých hrách, v Horizon Zero Dawn to je crafting, zbraně, brnění, nepřátelé, skilly a další. Zeptat se ale můžete i na první den, kdy jste konkrétní hru hráli. Možná vám PlayStation Assist dokáže říct i herní čas, který jsme u titulu strávili.

PlayStation Assist má zobrazovat informace přímo ve hře. Dokumenty ale ukazují i spolupráci s mobilní aplikací a možnost zadávání příkazů. Plus mobilní aplikace má fungovat jako přehled všeobecných informací o hrách. Tady ale pravděpodobně hodně záležet na samotných vývojářích, kteří nejspíš určí, kolik informací hráčům přes PlayStation Assist poskytnou.

Na závěr je nutné upozornit, že registrace patentu neznamená automatický vznik technologie. Nevíme, v jaké fázi PlayStation Assist je a zda se vše podaří dle přání vývojářů ze Sony. Ale má se za to, že by virtuální asistent mohl být součástí nové generace PlayStationu. Minimálně to dává smysl, když konkurenční Microsoft má mnoho let Cortanu u Windows a Xboxu. Sony tak chce vzít virtuálního asistenta a obohatit ho o nové, dosud nedostupné možnosti, o které by mohl být zájem.