Sony postupně zvyšuje výrobu PlayStationu 5 a připravuje se na vánoční sezónu, aby na pultech obchodů bylo větší množství konzolí. V té době vyjdou významné hry, včetně očekávané akční adventury God of War: Ragnarök.

Společnost očekává splnění cílů. Už dříve bylo stanoveno, že během tohoto finančního roku chce prodat 18 milionů kusů. Prognóze přispívá konec výluk v Šanghaji, hlavním centru výroby komponent.

Otázkou zůstává cena. Už v dubnu letošního roku Sony zvýšila cenu většiny svých elektronických zařízení v Japonsku, včetně fotoaparátů, Blu-ray přehrávačů, domácích kin, sluchátek a reproduktorů. Na vině jsou celosvětové problémy na trhu s polovodiči a surovinami, stejně tak problémy s logistikou a provozem továren, zejména v Číně, která stále trpí pandemií. Teď se k tomu navíc přidává inflace.

Proto finanční ředitel Hiroki Totoki musel na tuto otázku odpovídat, ale de facto nic neřekl: „Pokud jde o případné zvýšení ceny PS5, v tuto chvíli vám nemohu sdělit nic konkrétního,“ prohlásil. Vyhnul se tak odpovědi na otázku, což mnozí berou tak, že si Sony nechává otevřené dveře pro možné zdražení. Možná čeká na to, jak se zachová Microsoftu u konzolí Xbox Series X a Xbox Series S.

Někteří tvrdí, že Sony čeká na to, jak bude situace na trhu pokračovat. V květnu analytik Glenn O’Donnell z firmy Forrester upozorňoval na očekávaný růst cen polovodičů o 10 až 15 procent v nadcházejících 12 měsících. To se má promítnout do cen nejen elektroniky, ale i automobilů nebo hraček.

Například minulý týden Reality Labs oznámila navýšení ceny u Meta Quest 2 VR headsetu o 100 dolarů. Odůvodnila to rostoucími náklady na výrobu a přepravu.

Sony do obchodů po celém světě do 30. 6. 2022 dodala 21,7 milionu kusů PlayStationu 5. V prvním čtvrtletí fiskálního roku zvládla 2,4 milionu, což je o 0,1 milionu více než ve stejném čtvrtletí před rokem a o 0,4 milionu více než v předchozím čtvrtletí, které skončilo 31. 3. 2022. Ve zbývajících třech čtvrtletí tak musí Sony dodat na trh 15,6 milionu kusů, aby splnila svou předpověď.