Kauza Sony vs. Microsoft se dostala na nové dno. PlayStation nadále vehementně bojuje, aby zastavil akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft za téměř 69 miliard dolarů. Teď se ale zdá, že před britskými úřady Sony záměrně nemluví pravdu.

Vyplývá to ze zveřejnění dalšího kola odpovědí Microsoftu a Sony ohledně fúze vydavatele Call of Duty s Xboxem. V něm Sony uvádí, že se Microsoft nepokusil jednat o podrobnostech desetileté dohody, která by zajistila Call of Duty na konzolích PlayStation po dobu 10 let. Stejnou dohodu podepsaly firmy Nvidia a Nintendo.

„Protahovali jednání, angažovali se až ve chvíli, kdy vycítili, že se vyhlídky schválení zhoršují, a dávali přednost jednání s médii před zapojením SIE (Sony),“ dočteme se v dokumentech. Přitom vedoucí Microsoftu i Bobby Kotick, šéf Activisionu Blizzard, už dlouho tvrdí, že s nimi Sony odmítá jednat a nezvedá jim telefon.

ZABUGOVANÉ CALL OF DUTY NA PLAYSTATION?

Sony dokonce naznačuje, že Microsoft by mohl vydat PlayStation verzi Call of Duty s chybami, což by mohlo způsobit, že hráči ztratí důvěru v PlayStation jako místo pro hraní Call of Duty. Takové chyby a problémy by se mohly objevovat například až v poslední úrovni hry, případně v pozdějších aktualizacích hry, což by bylo těžší odhalit. Navíc k nápravě by nemuselo dojít hned, a to by nenávratně poškodilo pověst PlayStationu.

Sony tedy upozorňuje CMA na možnou sabotáž. Že by Microsoft záměrně mohl vytvářet chyby za účelem poškodit konkurenci. Dle Sony jde o jednu z možností, jak škodit konkurenci.

Nehledě na absurditu by to bylo v rozporu s dohodou, kterou Sony nadále odmítá podepsat. V dohodě se Microsoft zavazuje vydávat Call of Duty na PlayStation po dobu 10 let se stejným obsahem, ve stejné kvalitě a se stejnými funkcemi jako na ostatních platformách.

Sony argumentuje tím, že kdyby Microsoft nedodržel svůj závazek (stejné Call of Duty na PlayStationu, případně by hru vůbec na konzole od Sony nevydal), tak by pravděpodobně riskoval jen pokutu. Ta by se ještě řešila u soudu, což by znamenalo zaplacení pokuty až o mnoho let později.

I kdyby Microsoft jedna v dobré víře, byl by motivován podporovat a upřednostňovat vývoj verze hry pro Xbox, například tím, že by využil své nejlepší inženýry a více svých zdrojů. CMA (ani SIE) by neměla žádný praktický způsob, jak sledovat, jak se Microsoft rozhodne rozdělit své zdroje a kvalitu/kvantitu inženýrů, které věnuje verzi Call of Duty pro PlayStation, aby zajistil, že se SIE bude zacházeno spravedlivě a stejně,“ upozorňuje Sony.

SONY NECHCE CALL OF DUTY V PŘEDPLATNÉM

Microsoft nabídl Sony možnost umístit budoucí díly Call of Duty do předplatného PlayStation Plus v den vydání. Stejně budou vycházet hry v Xbox a PC Game Passu, když Microsoft koupí Activision.

Podle Sony není nabídka tak lákává, jak se tváří. Dle Sony by takto měl Microsoft větší páku na manipulaci s cenou Call of Duty na PlayStationu, a to na základě licenčních poplatků. To by prý mohlo komerčně zničit model předplatného.

Microsoft by například mohl zvýšit cenu, za kterou může být Call of Duty v PS Plus, což by Sony donutilo zvýšit cenu pro hráče, případně odstoupit od smlouvy. A to by zase znamenalo, že Call of Duty bude pouze v Game Passu, což by v budoucnu vedlo k dominanci této služby.

Jinými slovy, Sony nechce Call of Duty v PS Plus, ale ani nechce, aby Call of Duty bylo jen v Game Passu. Neříká se tomu začarovaný kruh?

Redaktoři serveru Windows Central nabízejí ještě jednu možnost. Sony se může obávat, že zařazení Call of Duty do PS Plus by ohrozilo prodeje hry, což by se podepsalo na provizích, které Sony má z každého nákupu hry pro PS5 a PS4.

Microsoft v odpovědích ještě uvedl, že v důsledku fúze s Activisionem Blizzard nedojde ke zvýšení ceny za Game Pass. Zvýšení ceny by bylo kontraproduktivní, protože by zvýšilo míru odlivu předplatitelů. Ani po přidání her od Bethesdy nedošlo k navýšení ceny.

LŽE SONY ZÁMĚRNĚ?

Objevují se názory, že Sony se lží snaží se ovlivnit britské úřady, protože japonské firmě za to nic nehrozí. To až v případě soudu s americkou FTC, kde se budou řešit všechna fakta bez zbytečných okolků.

U Evropské unie nejspíš k ničemu takovému nedojde. Poslední zprávy naznačují schválení dohody na konci dubna. Úředníci v Evropě se mají spokojit s tím, že Call of Duty bude vycházet minimálně deset let na Nintendo a bude podporováno v cloudové službě GeForce Now od Nvidie. Díky těmto dvěma novinkám se má Call of Duty dostat na dalších 150 milionů zařízení. Navíc nepůjde pouze o tuto akční střílečku, ale i o další hry od Xbox Game Studios. Inženýři Microsoftu už pracují s Nvidií na podpoře PC her v GeForce Now.

Kdyby měl někdo pochybnosti o Call of Duty na Switchi, tak Microsoft je přesvědčen, že může nové díly, včetně Warzone, spustit nativně na této platformě se stejnými funkcemi a obsahem jako na Xboxu. Připomíná hry Apex Legends, Doom Eternal, Fortnite a Crysis 3, které byly úspěšně přeneseny na Switch.