Sony chce umožnit hraní opravdu všem a přístupnost pro ni znamená hodně. Proto byl v rámci veletrhu CES 2023 představen nový ovladač pro konzoli PlayStation 5 pojmenovaný Project Leonardo, který je cílen na hráče s různými zdravotními omezeními. Za úkol má odstranit veškeré bariéry a dodat znevýhodněným příjemné a pohodlné zážitky i z delších herních seancí.

Na vývoji tohoto vysoce přizpůsobitelného kruhového zařízení s joystickovým výběžkem se podíleli odborníci na přístupnost, členové komunity a herní vývojáři. Je navrženo tak, aby si své oblíbené tituly mohli naplno užít i hráči s omezenou motorikou, kteří mají například problém s pevným držením ovladače nebo přesným mačkáním malých tlačítek. Project Leonardo totiž vůbec není nutné držet v rukou a lze jej položit na stůl nebo jiný povrch.

Project Leonardo je dodáván se sadou vyměnitelných komponent, jejíž součástí jsou i různé kloboučky analogových páček a tlačítka nejrůznějších tvarů a velikostí. Hráči se zdravotním postižením (nebo jejich asistenti) si tak mohou poskládat ovladač s rozložením, které vyhovuje jejich síle, rozsahu pohybu a konkrétním potřebám. Další výhodou je i podpora ze strany softwaru samotné konzole PS5. V jejím nastavením lze tlačítka libovolně naprogramovat, předvolby ukládat do profilů a následně mezi nimi přepínat.

Speciální ovladač Project Leonardo lze používat jak samostatně, tak i kombinovaně. Hráči tedy mohou použít tyto ovladače dva a k tomuto páru lze navíc ještě připojit klasický bezdrátový ovladač DualSense. Nejenže se opět jedná o řešení otázky přizpůsobitelnosti, ale také se tato vychytávka hodí třeba rodinným příslušníkům nebo asistentům, jež mohou handicapovanému hráči pomoct s ovládáním jeho virtuálního hrdiny. Kdyby navíc ani toto nestačilo k úplnému pohodlí, lze komfort ještě zvýšit připojením externího příslušenství skrze čtyři 3,5mm AUX porty.

„Projekt Leonardo je v současné době ve vývoji a my pokračujeme ve sběru cenné zpětné vazby od komunity. Rádi bychom poděkovali všem skvělým organizacím a expertům na přístupnost, kteří nás v tomto úsilí podporují,“ sděluje Sony na konci tiskové zprávy.

Ovladač pro handicapované hráče má i Microsoft ke svým konzolím Xbox. Nese název Xbox Adaptive Controller a lze jej zakoupit za 2 299 korun.