Společnost Sony potvrdila zavření obchodu PlayStation Store na starších zařízeních. Za pár měsíců bude digitální obchod nedostupný pro PlayStation 3, PlayStation Vita a PlayStation Portable.

Minulý týden se objevily první neoficiální informace a dnes byla vypnuta webová verze předešlého PlayStation Store pro PS3, PS Vita a PSP. Nyní firma potvrdila plánované uzavření: 2. 7. 2021 bude zavřen PS Store pro PS3 a PSP a 27. 8. 2021 bude následovat PS Vita.

Přečtěte si také: Zahrajeme si na PlayStationu 5 hry ze starších generací konzolí?

Co to znamená pro hráče? Po uzavření PlayStation Store pro dotyčné platformy budete mít stále možnost stahovat a hrát dříve zakoupené herní tituly, stejně tak vám zůstane přístup k dříve zakoupenému videobsahu / mediálnímu obsahu. Bude možné uplatit kupony na hry a obsah služby PS Store i stahovat a hrát herní tituly získané prostřednictvím služby PS Plus (za předpokladu, že jste stále členy předplatného).

Na druhou stranu nebudete mít možnost kupovat digitální obsah pro PS3, PS Vita a PSP, a to včetně her a videobsahu. Nebudou možné nákupy ve hrách.

Jak vidno, Sony se začíná více soustředit na PlayStation 5. PS Store kromě PS5 bude nadále nabízet obsah pro PS4 a PS VR.

ODPOVĚDI NA DŮLEŽITÉ OTÁZKY:

Jak získám přístup ke svým hrám?

Svůj obsah si můžeš stáhnout na konzolích PS3, PS Vita a PSP tak, že na daném zařízení vstoupíš do Seznamu ke stažení.

Jsem aktivní pouze na konzolích PS3, PS Vita nebo PSP a v tuto chvíli nevlastním konzoli PS4 nebo PS5. Co se po uzavření obchodu PlayStation Store pro tato zařízení stane s mými zbývajícími prostředky v peněžence služby PSN?

Finanční prostředky ve tvé peněžence služby PSN budou uchovány na tvém účtu služby PSN, ale budeš je moci použít pouze k nákupu produktů pro konzole PS4 a PS5 prostřednictvím obchodu PlayStation Store na webu, v aplikaci PlayStation App nebo na konzolích PS4 a PS5. Pokud jsi aktivní pouze na konzolích PS3, PS Vita nebo PSP, nepoužíváš konzoli PS4 nebo PS5 a ani jejich používání nemáš v plánu, můžeš požádat o vrácení prostředků zbývajících ve tvé peněžence. Pokud si plánuješ nabít peněženku před uzavřením obchodu, doporučujeme, aby sis nahrál pouze minimální hodnotu nutnou k nákupu požadovaného obsahu. Tuto stránku budeme aktualizovat a poskytneme zde více detailů o tom, jak požádat o vrácení peněz.

Budu mít po uzavření obchodu PlayStation Store a ukončení funkcí nákupu na konzolích PS3, PS Vita a PSP stále možnost využít funkci Cross-Buy?

Ano, obsah s funkcí Cross-Buy bude stále dostupný v obchodě PlayStation Store na webu, v aplikaci PlayStation App nebo na konzolích PS4 a PS5 a budeš mít přístup jak k verzi pro konzoli PS4, tak i verzím pro konzole PS3, PS Vita nebo PSP.

Bude mít uzavření obchodu PlayStation Store a ukončení funkce nákupu na konzolích PS3, PS Vita a PSP nějaký vliv na mé členství ve službě PlayStation Plus nebo předplatné ve službě PlayStation Now?

Ne, nebude to mít žádný vliv na stávající členství ve službě PlayStation®Plus ani předplatné ve službě PlayStation Now.

Bude mít uzavření obchodu PlayStation Store a ukončení funkce nákupu na konzolích PS3, PS Vita a PSP vliv na tituly, které jsem získal prostřednictvím předplatného ve službě PlayStation Plus?

Ne, stále budeš mít možnost stahovat a hrát herní tituly získané prostřednictvím služby PlayStation Plus, dokud jsi členem této služby.

Budu mít po uzavření obchodu PlayStation Store a ukončení funkce nákupu na konzolích PS3, PS Vita a PSP stále možnost uplatnit kupony na těchto zařízeních?

Jakmile bude obchod PlayStation Store uzavřen a možnost nákupu na konzolích PS3, PS Vita a PSP ukončena, stále budeš mít možnost uplatnit kupony na hry a službu PlayStation Plus.

Jakmile bude obchod PlayStation Store uzavřen a možnost nákupu na konzolích PS3, PS Vita a PSP ukončena, nebudeš mít nadále možnost uplatnit kupony s finančními prostředky do peněženky služby PSN (např. dárkové karty).

Finanční prostředky ve tvé peněžence služby PSN budou uchovány na tvém účtu služby PSN, ale budeš je moci použít pouze k nákupu produktů pro konzole PS4 a PS5 prostřednictvím obchodu PlayStation Store na webu, v aplikaci PlayStation App nebo na konzolích PS4 a PS5.

Budu mít po uzavření obchodu PlayStation Store a ukončení funkce nákupu na konzolích PS3, PS Vita a PSP stále možnost stahovat vlastněný videoobsah?

Ano, po uzavření obchodu PlayStation Store a ukončení funkce nákupu na konzolích PS3, PS Vita a PSP budeš mít stále možnost stahovat vlastněný videoobsah. Vlastněný videoobsah je možné streamovat na konzolích PS3, PS4 nebo PS5 prostřednictvím aplikace Moje videa nebo na přenosných zařízeních prostřednictvím aplikace PlayStation Video.