Na konci minulého týdne vstoupila do prodeje konzole PlayStation 5 na vybraných trzích, my v Česku a na Slovensku se dočkáme dnes, respektive se dočkají ti, kteří předobjednali mezi prvními. Z naší recenze jste se mohli dozvědět, že PS5 je povedený herní stroj a ovladač DualSense s haptickou odezvou a adaptivními spouštěmi považujeme za skutečný next-gen. Mnohým ale může vadit málo místa na integrovaném SSD disku. V Sony se rozhodli pro ultra-rychlý SSD o kapacitě 825 GB, ovšem pro data hráčů je k dispozici pouze 667 GB. Vzhledem k rostoucí velikosti her a aktualizacím firmwaru systému to není mnoho.

Přečtěte si také: První čísla o prodejích PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S

Jim Ryan, generální ředitel a prezident PlayStationu, to tak černě nevidí. Na volnou kapacitu SSD disku byl dotázán v rozhovoru pro The Telegraph, kde uvedl, že by vše mělo být v pořádku. V Sony prý monitorovali využívání pevného disku v PS4 a nic nenasvědčuje tomu, že by u PS5 mělo dojít k problémům. Jinými slovy, údaje většiny hráčů o využívání místa na harddisku PS4 vedly Sony k závěru, že 667,2 GB volného místa u PlayStationu 5 bude stačit.

Přesto Sony bude sledovat, co se stane, až se lidé k PlayStationu 5 dostanou.

Vraťme se ale k velikosti her. Call of Duty Black Ops Cold War zabírá více než 140 GB. Marvel’s Spider-Man Miles Morales se Spider-Man Remastered vyžadují 100 GB. Godfall, Assassin’s Creed Valhalla, Sackboy: A Big Adventure, Watch Dogs: Legion a další tituly si většinou ukousnou více než 50 GB.

Problém může být v rozšíření. PS5 sice umožní jednoduché rozšíření pomocí SSD disku, ovšem to ještě není podporováno. Sony s tím počítá až v příštím roce. A nesmíme zapomenout na to, že PS4 hry jdou nainstalovat na externí pevný disk, ale to se týká pouze PS4 her na PS5. PS5 hry musíte nainstalovat na interní SSD.

Bude vám 667 GB na hry stačit?