Společnost Sony má u PlayStationu 5 používat více typů ventilátorů. Francouzský magazín Les Numeriques rozebral pět kusů next-gen konzolí a našel hned dva typy. Ani jeden ale neodpovídá tomu, který Sony ukázala v detailním videu se střevy konzole (video úplně dole). Mají tak existovat minimálně tři druhy větráků, které jsou u PS5 použity.

Redaktoři Les Numeriques objevili dva typy, které se liší designem i úrovní hluku, jež generují. Model A je tišší (39 dBA - 23 lopatek), zatímco model B je o něco hlučnější (43 dBA - 17 lopatek), což znamená rozdíl přibližně deseti procent. Rozdíl není významný, ovšem můžete si toho při testování PS5 všimnout. U ventilátoru B je možné slyšet pískání, a to i v případě, kdy na konzoli nehrajete, ale jen stahujete hry.

V současné době neexistují informace o tom, jak před nákupem konzole zjistit, jaký model ventilátoru je u PS5 použit. Podle všeho není s jeho typem spojeno žádné sériové číslo hardwaru a model zjistíte až poté, co odstraníte boční panely konzole.

Přečtěte si také: Druhá aktualizace PS5 vyřešila dva problémy a ovladač zaznamenává zvuk při získání trofeje

Proč se Sony rozhodla použít více typů ventilátorů, nevíme. Je možné, že o použití rozhoduje to, kde byla konzole složena, případně to může být z důvodu nedostatku kusů jednotlivých ventilátorů.