Vývojáři a vydavatelé her pro konzole PlayStation musejí splnit nový požadavek. Podle neoficiálních zpráv po nich společnost Sony požaduje, aby připravili zkušební verze, které budou zpřístupněny předplatitelům nové verze služby PlayStation Plus.

Tyto demoverze mají být vyžadovány u her s cenovkou vyšší než 34 dolarů (33 eur, přibližně 800 Kč). Bezplatná ukázka musí mít nejméně dvě hodiny, dostupná do tří měsíců od vydání plné verze a ke stažení minimálně po dobu jednoho roku.

Zprávu přinesl server Game Developer s odvoláním na vývojáře, kteří si přejí zůstat v anonymitě. Podle nich se požadavek nevztahuje na tituly pro virtuální realitu a není zpětně vyžadován u již vydaných her.

Vývojáři měli být o novém požadavku informováni prostřednictvím aktualizace vývojářského portálu Sony.

Sony má být otevřena tomu, že místo časově omezené trial verze by vyšla klasická demoverze. Tyto případy ale mají být schvalovány jednotlivě. Vývojáři a vydavatelé nadále mohou pořádat bezplatné víkendy a nabízet zkušební verze a demoverze pro všechny majitele konzolí PlayStation.

Se zkušebními verzemi počítá Sony pro předplatitele PlayStation Plus Premium, které bude stát 445 Kč měsíčně, 1300 Kč na tři měsíce a 3120 Kč na rok. Více informací o předplatném zde.

Když se podíváme na to, za kolik se hry pro PS5 a PS4 prodávají, tak požadavek se bude vztahovat na většinu titulů. Samozřejmě na velké tituly od známých vydavatelských domů, ale i na ty menší, včetně několikahodinových singleplayerových projektů, kde dvouhodinová zkušební verze může představovat značnou část zážitku.