Dvě na sobě nezávislé redakce přinášejí zajímavé zprávy z tábora Sony. Společnost má podle jejich informací chystat vylepšenou verzi pět let staré hry Horizon Zero Dawn. V současné době jen není jisté, zda to bude remaster, nebo remake. První dobrodružství Aloy ve světě ovládaném stroji by se mělo graficky i řadou prvků přiblížit letošnímu Horizon Forbidden West.

Jako první se zprávou přišla redakce MP1ST. Bohužel jejich zdroj neupřesnil, zda se jedná o od základnu vytvořený remake, nebo remaster. Místo toho bylo řečeno, že vývojáři vylepšují systém nasvícení, přepracovávají textury a připravují lepší animace společně s novými modely postav, které odpovídají modelům z Horizon Forbidden West.

Na informace reagovala redakce VGC, jež je přes své zdroje potvrdila. Jen s tím rozdílem, že mluví o remasteru Horizon Zero Dawn s novými možnostmi přizpůsobení, novými grafickými režimy a vylepšenou grafikou. Studia PlayStationu už dříve pro PS5 vylepšila Spider-Mana, Ghost of Tsushima, Uncharted 4 a The Last of Us.

Horizon Zero Dawn původně vyšlo 28. 2. 2017 na PlayStation 4 a 7. 8. 2020 následovala PC verze. Navíc hra už dříve obdržela bezplatnou aktualizaci vylepšující hratelnost s podporou 60 snímků za sekundu pro PlayStation 5, ačkoliv nejde o nativní port pro next-gen.

MULTIPLAYEROVÝ SPIN-OFF

Kromě toho se servery MP1ST a VGC shodují ještě na multiplayerové hře zasazené do světa Horizon, vyjít má na PS5 a PC. To by byla současně odpověď na otázku, na čem v Guerrilla Games od roku 2018 pracuje Simon Larouche, jenž vedl vývoj Rainbow Six: Siege v Ubisoftu a je podepsán za online režimy pro Guardians of the Galaxy a Splinter Cell: Blacklist. Už dříve v Guerrilla byl a mj. se podílel na střílečce Killzone 2.

Ostatně, zdroje uvádějí, že Sony chtěla zahrnout kooperaci do Horizon Forbidden West, ale v Guerrilla Games se rozhodli soustředit na singleplayer a tuhle věc si schovat pro budoucí projekt, kterým měl být samostatný online spin-off, nebo Horizon 3.

Navíc tohle vše jde ruku v ruce s plánem Sony vydat do konce března 2026 až 12 live service titulů. V seznamu bude jistě figurovat dříve potvrzený multiplayerový spin-off The Last of Us.

Tady se hodí ještě zmínit, že multiplayerové projekty Sony s největší pravděpodobností budou současně spuštěny na PS5 a PC s hraním napříč platformami.

Připomeňme, že v květnu tohoto roku Sony oznámila televizní adaptaci Horizon. Seriál bude na Netflixu a na starost ho má Steve Blackman. Nemá ale jít o přímou adaptaci her.