26. prosince/decembra si společnost Sony nechala patentovat nový typ ovladače pro PlayStation. Patent je v databází Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO).

Samotný design je dost podobný již známému DulaShocku 4, na který je většina hráčů zvyklá. Nový ovladač má stejné rozvržení tlačítek. Jedinou odchylkou na přední straně je, že na patentovaném designu není vidět žádné tlačítko PS.

Zadní strana je už ale o něco zajímavější. Jedná se o dvě nová tlačítka. Ty by měly být údajně programovatelná pro funkce již stávajících tlačítek na přední straně.

Dle návrhu to vypadá, že tyto tlačítka jsou umístěny přímo pod analogovými páčkami, avšak v patentu je uvedeno, že by se mohly přesunout i na jiná místa. To by mohlo znamenat, že ovladač bude přizpůsobitelný, nebo pouze to, že Sony chce pokrýt všechny možné iterace nového designu.

I když načasování tohoto nového patentu se zdá být nápadné vzhledem k tomu, že PlayStation 5 by měl vyjít už příští rok, není zatím zcela jasné, pro který PlayStation má tento ovladač skutečně být. Za zmínku totiž stojí fakt, že nový ovladač pro PlayStation 5 by měl mít port USB-C, přičemž tento patent má micro USB. To by mohlo naznačovat novou interaci ovladače pro PS4.