Konzole PlayStation 5 je kvůli krizi ve výrobě čipů nedostatkovým zbožím, a to prakticky už od uvedení do prodeje v listopadu minulého roku. Situaci navíc zhoršují lidé, kteří skupují konzole ve velkém a pak je s nemalou přirážkou prodávají dál. A nejde jen o jednotlivce, této praktiky se dopouštějí i některé z menších e-shopů. 

Jak tomu zabránit? Americká pobočka Sony přišla s nápadem, který by mohlo v mnoha domácnostech „zachránit Vánoce“. Spustila přímý prodej konzole s povinnou registrací pomocí PlayStation Network ID, tedy účtu, kterým se hráč přihlašuje ke konzoli. Dalo by se namítnout, že takový účet si může zdarma zaregistrovat každý. Co tedy brání překupníkům v tom, že si pomocí botů nezaregistrují tisíce účtů? I na to existuje řešení. Sony bude brát při registraci ohled na „zájmy a aktivitu související s PlayStationem“. Jinými slovy, bude ověřovat, zda jde o aktivní účty skutečných hráčů. Pokud se někdo zaregistruje pomocí účtu, na kterém nikdy nic nehrál, moc šancí bychom mu nedávali.

Všichni hráči, kteří splní podmínku, dostanou pozvánku k nákupu. Každý má nárok na objednávku: 1 konzole (klasická PS5 nebo Digital Edition), 2 ovladačů DualSense (bundly, barvy Cosmic Red nebo Midnight Black), 3 klasických DualSense ovladačů v bílém provedení, 1 ovladače Media Remote a 1 PULSE 3D headsetu. Samozřejmě nemusí kupovat všechno…

Je to jen nouzové řešení, které nepočítá s lidmi, kteří si chtějí koupit PS5 pro sebe a PSN ID účet nemají, nebo třeba s rodiči, co kupují konzoli jako dárek a neznají PSN ID svých ratolestí. Nabídka je navíc omezena pouze na Spojené státy americké, kde funguje přímý prodej PlayStation Direct. Rozšíření služby do Evropy je ale dlouhodobě v plánu. Podle posledních zpráv by se evropské pobočky PlayStation Direct měly otevřít do konce fiskálního roku (březen 2022). Jako první se dočkají zákazníci v Německu, Anglii, Irsku, Francii a zemích Beneluxu.