Společnost Sony má v polovině fiskálního roku 2023 vydat nový model konzole PlayStation 5. Tento model má postupně nahradit verze A, B a C, které jsou ve výrobě od uvedení konzole na trh. Nový model má být označován jako D a je prý téměř identický se stávajícími verzemi. Má však jednu překvapivou novinku.

Nová PS5 má mít odpojitelnou, vyměnitelnou Blu-ray mechaniku. Ta se má k PS5 připojovat přes další USB-C port na zadní straně konzole. Japonská společnost má prý v plánu prodávat model D samostatně, stejně tak v balíčku s mechanikou. Tu má být možné zakoupit i samostatně, například, když dojde k poškození.

Navzdory odnímatelnosti nemá mechanika působit jako externí zařízení, nemá narušit estetiku konzole. Zřejmě kvůli tomu bude nový model podobný těm stávajícím. I přes to by PlayStation 5 mohla být štíhlejší a lehčí.

Informace přinesl insider Tom Henderson od důvěryhodných zdrojů ze Sony. Polovina fiskálního roku 2023 znamená podzim, nejvíce populární je listopad z důvodu blížícího se vánočního období. Henderson však uvádí období kolem září 2023. Sony má prý upravit plán, aby model D představoval zhruba 60 % vyrobených konzolí a původní modely mají být postupně vyřazovány.

Nutno podotknout, že podobné pokusy jsme tady v minulosti už měli. Například v éře Xboxu 360 se prodávala externí mechanika i disk ke konzoli od Microsoftu. Sony se snaží o něco podobného, zřejmě z důvodu toho, že výroba jednoho modelu konzole je levnější i rychlejší, a nakonec si zákazník přijde na své, kdy bude mít možnost stále koupit levnější PS5 bez mechaniky. Výhodou je, že když si to rozmyslí, bude moci koupit mechaniku a jednoduše ji připojit. To teď u digitální edice PS5 nejde.