Po úterním oznámení o akvizici finského studia Housemarque (autoři PS5 exkluzivity Returnal) přichází tento týden další zpráva od Sony. Do rodiny PlayStation Studios se přidala nizozemská firma Nixxes Software. Ta má za sebou portování známých titulů pro PC, mimo jiné Marvel's Avengers, Deus Ex Mankind Divided a Rise of the Tomb Raider.

Nixxes Software byla založena v nizozemském Utrechtu v roce 1999 a je považována za jednu z nejvýznamnějších herních společností specializujících se na portování multiplatformních her na PC. V Nixxes Software v průběhu let spolupracovali s řadou významných hráčů na videoherním trhu.

Přečtěte si také: Sony vs. Microsoft: PlayStation Studios se neúčastní „závodu ve zbrojení“

Nejvíce ale Nixxes Software spolupracovali se Square Enix a Crystal Dynamics, jsou podepsáni za hrami Legacy of Kain: Soul Reaver 2 (z PlayStationu 2 na PC), Lara Croft Tomb Raider: Legend (z PlayStation 2 na PC, Xbox a GameCube), Lara Croft Tomb Raider: Anniversary (z Xboxu 360 na PC), Kane and Lynch 2: Dog Days (z PlayStationu 3 na PC), Hitman: Absolution (z PlayStationu 3 na PC), Tomb Raider (z Xboxu 360 na PC), Thief (z PlayStationu 4 na PC), Tomb Raider: Definitive Edition (z předchozí generace na PS4), Lara Croft and the Temple of Osiris (z Xboxu One na PS4 i PC), Deus Ex: Mankind Divided (z Xboxu One a PlayStationu 4 na PC), Rise of the Tomb Raider (z Xboxu One na Xbox 360 a PC).

V tiskové zprávě Sony prozradila, že tým Nixxes Software se připojil ke skupině PlayStation Studios Technology, Creative & Services Group, aby pomohl zajistit vysokou kvalitu interních technických a vývojových kapacit studií PlayStationu.

„Velmi si vážím Nixxess a těší mě, že se tento velmi zkušený tým stane součástí prvotřídní vývojářské komunity v SIE. Jejich vášní je zlepšovat hry a poskytovat hráčům co nejlepší zážitek. Nixxes bude pro všechny v PlayStation Studios velkým přínosem a pomůže našim týmům soustředit se na jejich hlavní cíl - vytvářet jedinečný obsah pro PlayStation v nejlepší možné kvalitě,“ uvedl Hermen Hulst, šéf PlayStation Studios.

Jurjen Katsman, zakladatel a vedoucí ředitel vývoje ve společnosti Nixxes, dodal: „Nemůžeme se dočkat, až se pustíme do práce, a velmi se těšíme, že budeme moci přinést naše technické a vývojářské zkušenosti do společnosti PlayStation Studios, která je silným partnerem v oblasti duševního vlastnictví. Těšíme se na spolupráci s nejtalentovanějšími týmy v oboru, abychom fanouškům PlayStation přinesli ten nejlepší herní zážitek.“

Jak si vede Days Gone na PC oproti konzolím?

Koupě Nixxes Software naznačuje rozsáhlejší plány Sony s portováním PlayStation exkluzivit na PC. Generální ředitel Sony se už dříve nechal slyšet, že po Horizon Zero Dawn a Days Gone se na počítače dostanou další tituly. Zapomenout ale nemůžeme ani na PlayStation 4. Sony plánuje starší konzoli ještě několik let podporovat, možná se tak přidají další porty z PS5 na PS4 - potvrzeny jsou PS4 verze Horizon: Forbidden West, God of War Ragnarok a Gran Turismo 7.

Nicméně, další PlayStation exkluzivitou na PC má být podle plánu Sony akční adventura Uncharted 4. Informovali jsme o tom zde.

Můžeme předpokládat, že týmy PlayStation Studios (jako Naughty Dog, Insomniac Games, Guerrilla Games) budou mít na starost vývoj her pro PS5 a Nixxes Software budou odpovědni za porty pro PS4 a PC.

Nixxes Software v současné době na plný úvazek hledají člověka na pozici Game Director a Senior Graphics Programmer.

Nadále čekáme na potvrzení akvizice Bluepoint Games. Koupi autorů Demon's Souls pro PS5 a dalších remasterů pro PS4 omylem prokecla japonská divize PlayStationu. Více jsme psali tady.