Tak jsme se konečně dočkali. Po dlouhém napínaní se společnost Sony konečně pochlubila s tím, jak PlayStation 5 vypadá po stránce softwaru - tedy na jaký se můžeme těšit systém a uživatelské rozhraní.

Zhruba před týdnem jsme mohli vidět, jak konzole vypadá zevnitř. Jaká jsou její střeva, jak je řešené chlazení, zkrátka všechny ty fyzické aspekty nové generace PlayStationu. Nyní se podíváme, jak to vypadá, když konzoli zapnete.

Ve videu můžeme vidět, jak vypadá nabídka konzole po startu z režimu spánku, když běží hra. V pozadí běží hra a v popředí máme nabídku možností - tzv. Control Center - včetně novinek, screenshotů, ukazatelů postupu a níže pro správu přátel, downloadů, ovladače, zvuku a podobně.

Nabídka v popředí se nazývá Cards. Jde o speciální možnosti, které rychle a efektivně nabídnou to nejdůležitější, co potřebujete.

Karta pro oficiální novinky zahrne zprávy a trailery z her, které sledujete, zatímco karta s médii ukáže vaše natočená videa a pořízené obrázky. Nejzajímavější kartou - nebo spíše kartami - jsou ovšem Aktivity.

Jde o speciální karty vztahující se k právě hrané hře. Ve zkratce vám dovolují se například rychle přesunou do dané úrovně, jak je ukázáno v případě Sackboy: A Big Adventure. Kromě toho ale nabídnou detailní pohled na to, jak daleko v levelu jste, jaké úkoly jste splnili nebo dokonce jak dlouho se odhaduje, že vám bude jeho dohrání trvat.

Pokud to bude daná hra podporovat, je dokonce možné k jednotlivým aktivitám a úkolům dostat oficiální nápovědy jako součást vašeho členství PlayStation Plus.

Video následně ukazuje rychlé připojení k hlasovým hovorům, možnosti sdílení obrazovek nebo připojení k přátelům do multiplayeru. Také vidíme, jak funguje tlačítko Create, pomocí něhož lze pořídit snímek obrazovky nebo natočit video. Ty bude možné dokonce udělat až v rozlišení 4K. Samo rozhraní bylo vytvořeno s důrazem na 4K televize.

V neposlední řadě dostáváme pohled i na hlavní nabídku konzole mimo hru, která je, nutno podotknout, příjemně kompaktní. Není to každopádně úplně všechno, co systém konzole nabízí, ale to uvidíme až někdy příště. Třeba různé multimediální aplikace a další vymoženosti.

Potěšující také je, že PlayStation Store je integrován přímo do systému konzole, není tedy samostatnou aplikací jako na PS4. Vše je díky tomu mnohem rychlejší.

Co si o uživatelském rozhraní PlayStationu 5 myslíte vy? Našince určitě potěší, že všechno bude k dispozici v češtině.

PlayStation 5 dorazí na evropský trh 19. 11. letošního roku za 13 490 Kč (499 euro). Verze bez Blu-ray mechaniky je za 10 790 Kč (399 euro).

ORIGINÁLNÍ VIDEO