Společnost Sony dnes investovala 250 milionů dolarů do menšinového podílu Epic Games (přibližně 1,4 procenta akcií) s cílem posílit stávající spolupráci a společné cíle v oblasti technologií, zábavy a sociálně propojených online služeb.

Jinými slovy spolupráce by neměla být pouze ve hrách, ale v širším zábavním prostoru. Dle všeho má Epic Games pomoci Sony vytvořit otevřenější a digitálně přístupnější ekosystém pro všechny spotřebitele a tvůrce obsahu. Sony ocenila přístup Epicu v souvislosti s Fortnite – hra má více než 350 milionů registrovaných hráčů.

Úzká spolupráce mezi Sony a Epic Games byla vidět při prezentaci Unreal Enginu 5. Epic Games si pro představení nové verze své známé technologie vybral prezentaci PlayStationu a možnosti enginu demonstroval v technologickém demu, které běželo v reálném čase na PlayStationu 5. Navíc Tim Sweeney, šéf Epic Games, v posledních měsících a týdnech opakovaně oceňoval a poukazoval na skvělé aspekty PS5. Podle jeho slov je PS5 geniální systém.

Zástupci Epic Games v tiskové zprávě zdůrazňují, že jsou i nadále nezávislou společností a investice ze strany Sony neznamená, že nemůže firma spolupracovat s Microsoftem. Hráči se tak nemusejí bát, Unreal Engine 5 může využívat i Microsoft, který již dříve potvrdil, že některé hry od divize Xbox Game Studios na této technologii poběží.

Společnost Epic Games za poslední roky získala investici ve výši 1,58 miliardy dolarů. V roce 2012 obdržela investici ve výši 330 milionů dolarů od Tencentu, který od té doby vlastní 40 procent firmy. V té době byla ale hodnota Epicu "pouhých" 880 milionů dolarů, dnes je to 17 miliard dolarů.