Za měsíc je jeden z nejdůležitějších měsíců pro Sony, vyjde dlouho očekávaná akční adventura God of War: Ragnarök na PlayStation 5 a PlayStation 4. Na druhé severské dobrodružství Krata a jeho syna Atrea se společnost řádně připravuje, stejně tak na šílenství kolem amerického Black Friday.

Podle údajů analytika trhu Davida Gibsona v posledních měsících Sony výrazně navýšila dodávky PS5 do USA, v září měl být dokonce zaznamenán meziročně nárůst o 400 %.

Gibson si myslí, že část se prodala a zbytek se nechal, aby v listopadu byl v obchodech dostatek dostupných kusů.

V tomto období se rovněž zvýšily dodávky konzolí Xbox, i když v menší míře, zatímco dodávky Nintenda Switch poklesly. Gibson u Switche zaznamenal meziroční pokles o 59 %, zatímco u Xboxu je to meziroční nárůst o 89 %.

Gibson údaje získal prostudováním dovozních dokumentů po moři. Z nich vyplývá, že Sony do USA v září 2021 doručila 1,5 milionu kilogramů zboží, zatímco letos v září to bylo přibližně 7,5 milionu kilogramů. To nutně neznamená, že se do USA dostalo tolik konzolí PS5, Sony totiž posílá sluchátka, ovladače, hry a další věci. Nicméně, v doprovodu se zprávami, že obchody mají mnohem více kusů na prodej to do sebe zapadá.

U Xboxu analytik uvádí, že je nutné data více prostudovat, zatímco u Nintenda upozorňuje, že firma více využívá leteckou přepravu, ovšem jeho analýza zahrnuje pouze námořní přepravu.

Analýza Gibsona jde ruku v ruce s informacemi od maloobchodních zdrojů Christophera Dringa, šéfa GamesIndustry.biz. Ten se dozvěděl, že celosvětová dostupnost PS5 během září byla překvapivě dobrá. „Jeden zdroj mi řekl, že byla nejlepší za poslední rok. Těším se na tato data,“ dodal.