Autor hudby ke hrám Obsidianu se připojil k PlayStation Studios. Cliff Bleszinski se vrací. Team Asobi najímá nové zaměstnance. Electronic Arts potvrzuje EA Play Live 2021. Závažná chyba v Marvel's Avengers.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- EA Play Live 2021 jako náhrada za absenci Electronic Arts na E3 2021 se uskuteční 22. 7. od 19:00 našeho času. V tento čas začne Pre-Show, která by nás měla naladit na hlavní událost. Jedním z hostů celé akce bude WWE wrestler Xavier Woods, kterého můžete znát pod youtuberským jménem Austin Creed. Na podrobnosti o hrách, kterým se bude EA věnovat, si musíme počkat.

Přečtěte si také: Česká adventura Polda 7 odložena kvůli hospitalizaci producenta

- Sonic včera oslavil 30. narozeniny. Na rok 2022 se chystá renesance série se zbrusu novým dílem. Ten má udat směr modrého ježka na další roky. Sonic the Hedgehog vyšel 23. 6. 1991 v USA pro konzoli Sega Genesis. V Japonsku a Evropě se hra pro Sega Mega Drive objevila o měsíc později. Jen v USA do Vánoc téhož roku prodala milion kusů a do konce roku dva miliony kopií po celém světě. Díky úspěchu Sonica se i lépe prodávala konzole Genesis a Sonic inspiroval několik napodobitelů v žánru plošinovek, jmenovitě Bubsy, James Pond 3 nebo Earthworm Jim. Později se Sonicem inspirovali i tvůrci her Crash Bandicoot a Gex.

V souvislosti s výročím přichází modrý ježek do Minecraftu. Hráčům nové DLC umožňuje procházet procedurálně generované mapy inspirované hrou Sonic, včetně Green Hill Zone, Chemical Plant Zone a dalších. V těchto úrovních najdete nové speciální skiny a předměty ze světa Sonica.

- Do PlayStation Studios zamířil veterán z Obsidian Entertainment a autor hudby ke hře The Outer Worlds. Justin E. Bell bude u Sony zastávat pozici Supervising Sound Designer. Vypadá to, že bude zodpovědný za zvuky a hudbu do first-party her pro konzole od Sony.

- V PlayStation 5 verzi Marvel's Avengers se objevila závažná chyba, která odhaluje IP adresy hráčů. To je problém pro všechny, kteří hru streamují. Square Enix problém vyšetřuje.

- Blizzard zve hráče na servery pro testování cross-playe v Overwatch. Hraní napříč platformami je v betě dostupné pro všechny na PC a konzolích Xbox, PlayStation a Nintendo. Současně probíhá časově omezená Ashe's Deadlock Challenge s jedinečnými odměnami. Hráči, kteří chtějí využít cross-play, musí svůj Xbox, Nintendo nebo PSN účet propojit s Battle.netem.

Přečtěte si také: PlayStation 5: Sony chce zvýšit výrobu a má velké prodejní plány

- Cliff Bleszinski, slavný herní vývojář sérií Unreal, Gears of War nebo Jazz Jackrabbit, připravuje novou značku. Po vyhoření v Boss Key Productions se střílečkou LawBreakers a battle royale akcí Radical Heights si dal pauzu. Nyní spolupracuje se scénáristou Alexem De Campim a ilustrátorem Sandym Jarrellem na nové IP. Oba jsou ve světě komiksu poměrné známými osobnostmi. Na podrobnosti si musíme počkat.

- Před necelými dvěma měsíci oznámil Bobby Kotick, generální ředitel společnosti Activision Blizzard, že si sníží plat a odměny o 50 %. Nyní má získat 155 milionů dolarů, o čemž rozhodla více než polovina investorů společnosti. Mezitím bylo v roce 2019 propuštěno 800 zaměstnanců společnosti. Kotick má získat odměny za splněné cíle stanovené v roce 2016. Cílem bylo zdvojnásobit tržní kapitalizace společnosti. Podle zpráv se pod Kotickovým vedením zvýšila tržní kapitalizace z méně než 10 milionů dolarů na více než 70 miliard dolarů.

- Sniper Ghost Warrior Contracts 2 pro PlayStation 5 vyjde až 24. 8. letošního roku. Půjde o vylepšenou verzi s využitím adaptivních spouští ovladače DualSense, díky nimž poskytuje každá zbraň jedinečný pocit. Tvůrci dále zkrátili dobu načítání díky SSD disku, vylepšili textury a vizuální efekty. Hru budete moci hrát ve výkonnostním režimu v rozlišení 2K při 60 snímcích za sekundu nebo ve vizuálním módu ve 4K při 30 snímcích. Majitelé PS4 získají upgrade zdarma.

Přečtěte si také: Další hry pro Xbox, PC a cloud budou v červnu přidány do Xbox Game Passu

- Electronic Arts po kritice akcionářů provede komplexní revizi svého programu odměn vedoucích zaměstnanců. Některým rovněž klesá plat až o 39 procent.

- Team Asobi se pod PlayStation Studios rozšiřuje a hledá tucet nových vývojářů, kteří budou pracovat na nových hrách. Studio s kancelářemi v Tokiu nabízí práci i pro lidi z jiných zemí. Ti budou pracovat na dálku. Zástupci Team Asobi v roce 2020 uvedli, že neplánují pokračování titulu Astro's Playroom pro PS5. Pravděpodobně můžeme očekávat něco nového.

- Hra Worms Rumble vyšla na Nintendo Switch, Epic Games Store, Xbox One a Xbox Series X/S. Hráči na Xboxu a Switchi dostanou zdarma skiny specifické pro danou platformu. Už loni v listopadu válka červů dorazila na PC skrz Steam, PS4 a PS5. Všechny verze navíc obohatila nová aréna Spaceport Showdown s novou, náhodně generovanou mechanikou s nízkou gravitací.