Na festivalu digitálních her Game Days byla rozdána ocenění nejlepším slovenským hrám vytvořených do konce roku 2020. Odborná porota složená z novinářů, herních vývojářů a osobností ze světa kultury a kreativního průmyslu rozdala celkem 9 ocenění a 4 čestná uznání. Hlavní cenu za nejlepší slovenskou hru si odnesl titul Vaporum: Lockdown, vytvořený studiem Fatbot Games z Bratislavy.

Tento atmosférický steampunkový RPG titul získal navíc ceny i v kategoriích Nejlepší herní design, Nejlepší PC/konzolová hra a speciální uznání za nejlepší zvukový design a hudbu. Ve studiu Fatbot Games v současné době pracují na další nové hře s názvem Queedo. Ta potěší zejména fanoušky first-person stříleček, bude na způsob legendární hry Doom.

Vaporum: Lockdown navíc brzy vyjde na konzole PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S a Xbox One.

V těsném závěsu v počtu ocenění skončila výtvarně propracovaná pixe-artová puzzle plošinovka YesterMorrow od studia Bitmap Galaxy. Její tvůrci získali ceny v kategoriích Nejlepší vizuální design, Nejlepší zvukový design a hudba a speciální uznání v hlavní kategorii Slovenská hra roku.

V kategorií Jiný pohled, oceňující originální a netradiční přístup, byla udělena cena tvůrci Daliborovi Bartošovi z Trnavy za hru s názvem Ur Game. Tato hra je digitálním přepracováním 4500 let staré královské stolní hry Ur z oblasti Mezopotámie a přináší hráčům možnost zahrát si nejstarší zachovanou společenskou hru na světě.

Cenou za nejlepší mobilní hru bylo oceněno studio PowePlay za populární titul Athletics Mania a Nejlepší debut získali vývojáři dopravní manažerské hry Transport INC ze studia DIGIFOX.

SEZNAM VŠECH OCENĚNÝCH TITULŮ:

  • Slovenská hra roku: Vaporum: Lockdown (Fatbot Games)
  • Nejlepší vizuální design: YesterMorrow (Bitmap Galaxy)
  • Nejlepší zvukový design a hudba: Yestermorrow (Bitmap Galaxy)
  • Nejlepší herní design: Vaporum: Lockdown (Fatbot Games)
  • Nejlepší debut: Transport INC (DIGIFOX)
  • Nejlepší PC/konzolová hra: Vaporum: Lockdown (Fatbot Games)
  • Nejlepší mobilní hra: Athletics Mania (PowerPlay Studio)
  • Jiný pohled: Ur Game (Bartoš Studio)
  • Cena hráčů Sector.sk: Ur Game (Bartoš Studio)

SLOVENSKÉ HRY ZA ROK 2020 V ČÍSLECH

Slovenský herní průmysl nezastavila ani pandemie, v roce 2020 opět výrazně rostl. Podle statistik Slovak Game Developers Association překonal obrat tohoto segmentu domácí elektroniky rok 2019 o 29 %. V herním průmyslu pracovalo 870 profesionálů, vydáno bylo 26 her a 52 % všech společností se nachází v Bratislavském kraji.

V roce 2020 dosáhli tvůrci her na Slovensku obrat 72,2 milionu EUR, přičemž top 10 % společností se na celkovém obratu podílelo částkou 60,2 milionů EUR. Zajímavostí je i fakt, že na herní zaměstnance nemá pandemie a přechod do home-officu žádný výraznější vliv, co není při velkém množství odvětví kreativního průmyslu až tak běžné. Podle dotazníku neovlivňuje pandemie situaci finančně 51 % firem a na dalších 20 % má dokonce pozitivní dopad.

Na Slovensku se herní tvorbě věnuje profesionálně více jako 60 společností, největší firmou nadále zůstává bratislavské studio Pixel Federation. Mezi další velké společnosti patří PowerPlay Studio, SuperScale, Inlogic Software nebo Blue Brain Games. Firmy v tomto odvětví jsou soustředěné hlavně v Bratislavském (50 %) a Košickém kraji (25 %).

SGDA dále uvádí, že domácí vývojáři vydali v roce 2020 až 26 vlastních her, spolupracovali na 147 projektech a celkově se vytvářeli 256 vydaných a nevydaných her. Domácí scéna se zaměřuje na PC platformu, výrazné zastoupení mají i hry vydané na mobilní zařízení. Většina studií si svoje hry vydává sama bez pomoci zahraničních vydavatelů.