Během včerejšího dne jsme ve spolupráci s Ubisoftem streamovali osmihodinový pohled na to, jak umělec BossLogic - Kode Abdo – vytváří první veřejně dostupnou a oficiální ukázku nového Assassin‘s Creed. To nakonec bylo odhaleno jako Assassin‘s Creed Valhalla se zasazením do doby Vikingů.

Zároveň nám byl přislíben první oficiální trailer, který dnes vyšel. Ten definitivně prozrazuje hlavní zasazení hry - tedy konec 9. století, kdy vikingové podnikali útok na Anglii v čele s Alfrédem Velikým. Ten se jeví jako hlavní záporák hry, nicméně bylo řečeno, že bude mnohem komplexnější postavou, než se na první pohled může zdát. Odtajněno také bylo, že části hry se mají odehrávat i v Norsku.

Samotný trailer toho moc více neprozrazuje, ale informace už se objevují všude možně po internetu.

EIVOR A HAVRAN

Výběr pohlaví hlavní postavy, resp. volba, zda budeme hrát za muže či ženu, je jenom jedna z několika voleb, které budeme muset ve hře volit. Ubisoft nechtěl prozradit více detailů, nicméně hlavní producent hry Julien Laferrière tvrdí, že postupem v příběhu budeme mít více a více možností, jak naší postavu „utvořit obrazu svému”.

Chybět nebudou ani úpravy. Můžeme čekat úpravu vzhledu, vybavení a schopností, ale také bychom se měli dočkat možnosti úpravy vlasů, tetování či válečných barev. Pokud jde o samotné vybavení a zbraně, i zde údajně došlo na změny. Každé jednotlivé vybavení a každá jednotlivá zbraň má být zcela unikátní a má disponovat svými vlastními statistikami. Pokud si tak najdeme zbraň nebo brnění, které nám vyhovuje, můžeme to s ním táhnout až do konce hry pomocí postupného vylepšování.

Podobně je to i v případě jednotlivých zkušeností a skillů. Konkrétní informace prozrazeny nebyly, ale schopnosti mají být údajně více ukotvené ve světě s možností vytvořit si tichého „inkognito” Vikinga, případně opravdu nebezpečného, hlasitého válečníka.

Eivor, stejně jako hlavní postavy v předešlých dvou dílech, nepřijde o svého ptačího společníka. Havran, jehož jméno prozrazeno zatím nebylo, bude přitom disponovat několika dalšími nepředstavenými schopnostmi.

NÁŠ VIKINSKÝ DOMOV

Jedna z velkých novinek Assassin's Creed Valhalla je existence naší vlastní osady. V jádru připomíná osada podobnou situaci jako v případě druhého dílu, kdy jsme mohli spravovat vilu Auditore, případně třetího dílu, kde jsme se naopak starali o Davenport.

V tomto díle budou hráči moci využít nových možností včetně nájezdů, budování osady, jejich síly a rozšiřování vlivu,” zmiňuje oficiální tisková zpráva.

Ta zároveň potvrzuje návrat dialogových voleb včetně politických spojenectví, strategie a „bojových rozhodování”, které mohou změnit a ovlivnit svět hry. Musíme tedy volit správně, abychom zajistili přežití našeho klanu a domova. Vypadá to, že součástí hry bude i nějaká ta politická stránka a vztah s ostatními vůdci. Oficiální web hry zmiňuje využívání našeho jazyka a to, že diplomacie nám může přinést více přátel.

Vyhnáni z Norska nekončící válkou a ubývajícími zdroji povedou hráči Eivorův klan až do bohatých zemí rozbitých království Anglie. Hráči musí vybojovat budoucnost pro jejich klan zažitím nemilosrdných soubojů a soubojového stylu vikinských válečníků. To vše za pomocí vylepšeného soubojového systému, který vám nyní dovolí využívat dvě zbraně naráz proti ještě mnohem většímu počtu nepřátel,” pokračuje tisková zpráva.

Aby mohli hráči úspěšně zabezpečit zdroje, musí provádět nájezdy do vybraných lokací za pomoci jejich lodě. Zároveň se budou muset bránit proti odporu ze strany Sasů a krále Alfréda Velikého, který je prohlásil za pohany a chce být jediným vládcem civilizované Anglie.

Pokud jde o naší osadu, tu budeme moci různě budovat a vylepšovat. Náš klan a každého, koho do klanu rekrutujeme, tu bude společně s ostatními žít. Postavit budeme moci například kasárny, kovárnu, tetovací salón a mnohem více. Díky tomu si odemkneme nové možnosti a úkoly.

Zajímavostí je také tvorba vlastních nájezdníků a rekrutování nájezdníků vytvořených jinými hráči. Naši nájezdníci nám pak přinesou odměny přímo do našeho světa.

V případě soubojového systému zase vývojáři slibují, že bude drsný a „křupavý” - kdy máte cítit každé švihnutí a dopad, jaký váš útok má.

ASASÍNI, TEMPLÁŘI A MASIVNÍ SVĚT

Pokud jde o samotný svět, k dispozici má být jak Norsko (nebo alespoň jeho část), tak Anglie. To a řadu dalších informací potvrdil sám kreativní ředitel hry Ashraf Ismail v rozhovoru pro Game Informer.

V případě Anglie budou k dispozici čtyři hlavní království: Wessex, Northumbrie, East Anglia a Mercie. Navštívit přitom budeme moci i Londýn, Winchester a Jórvík - dnešní York.

Jak už bylo řečeno předtím, budeme moci provádět nájezdy. Ve hře ale budou i „útoky”, které zahrnují souboje o velká opevnění. Čas bude možné zabíjet i různými aktivitami, jako je lov zvěře, rybaření, hraní s kostkami, pití či hraním tzv. „flytingu”, který Ubisoft nazývá jako vikinskou rapovací bitvu.

Chybět nebudou ani lodě, resp. vikinské lodě, tzv. longshipy. Nás drakkar si budeme moci různě vylepšovat a upravovat. Na jakékoliv bitvy se ale nehodí a složit bude především k přepravě a na nájezdy.

Pokud jde o samotné asasíny a Templáře, i ti budou ve hře - pochopitelně - figurovat. Respektive v jejich starších verzích, tedy jako Skrytí a Řád předků. Eivor asasínem nebude, ale časem se s nimi setká a bude s nimi spolupracovat. V traileru jsme mohli vidět i to, že využije skrytou čepel.

Co se týče příběhu z moderní doby, i příběh Layly by měl pokračovat, ovšem více detailů nevíme. Mohou se tak objevovat opodstatněné domněnky, že Layla a příběh z moderní doby moc velkou roli hrát nebudou. No, uvidíme.

EDICE HRY

Jak už je v případě Ubisoftu jisté, Assassin's Creed Valhalla vyjde hned v několika edicích.

V nabídce je samozřejmě standardní verze pouze se hrou. Těšit se ale také můžeme na Gold edici, která nabídne i Season Pass, Ultimate edici, která navrch nabídne ještě Ultimate Pack s exkluzivními balíčky Berserker Gear Pack, Berserker Settlement Pack, Berserker Longship Pack a Set of Runes k vylepšení zbraní (sekyr, mečů a štítů) a vybavení; a v neposlední řadě je v nabídce také sběratelská edice.

Ta kromě výše zmíněných bonusů nabídne i ženskou verzi Eivor(a) na její lodi (velikost 30cm), speciální balení a steelbook s unikátním artworkem, číslovaný certifikát pravosti, vikinskou sošku mužského Eivora, jeho havrana a sekyry (velikost 5cm), exkluzivní litografie a vybraný soundtrack ze hry. Celá edice bude exkluzivně dostupná na obchodu Ubisoftu.

Exkluzivně je také dostupná soška s mužskou verzí Eivora o velikosti 25cm spolu se speciálním kódem, co odemkne speciální tetování, a také funkční 37cm replika Eivorovy skryté čepele. Obě položky vás jednotlivě vyjdou na přibližně 1500 Kč.

Za jakoukoliv předobjednávku dostanete při vydání zdarma bonusovou misi Way of the Berserker, v níž se spojíte s legendárním norským berserkem za honbou po pomstě.

KDY A KDO

Na Assassin's Creed Valhalla v aktuální chvíli pracuje Ubisoft Montreal, tým zodpovědný na Assassin's Creed Origins a Black Flag. Montrealu ovšem vypomáhá dalších 14 (!) studií včetně externího partnera Sperasoft.

Hra vyjde během letošního podzimu (spekuluje se nad listopadem) na PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X a Google Stadia. Na PC bude dostupná pouze na Epic Games Storu, Uplayi a také skrze předplatné Uplay+.

Hra bohužel NEBUDE mít českou lokalizaci. Podrobnější informace se můžete dočíst v našem novém Zrcátku.

První gameplay záběry za hry, pořízené na Xbox Series X, uvidíme 7. května prostřednictvím akce Xbox Inside.