Překvapením nedávné prezentace her od divize Xbox Games Studios bylo představení nového projektu studia Obsidian Entertainment, které je podepsáno za RPG tituly jako Tyranny, Pillars of Eternity, South Park: The Stick of Truth, Dungeon Siege III, Fallout: New Vegas, Alpha Protocol nebo Neverwinter Nights 2. S Avowed se chtějí podívat do fantasy světa, který sdílí stejné universum s Pillars of Eternity.

Minulý týden na prezentaci jsme viděli pouze teaser trailer (ke zhlédnutí úplně nahoře), jenž lákal do jeskyně, kde se nacházel hlavní hrdina s mečem v jedné ruce a aktivním kouzlem v druhé ruce. Díky úniku od uživatele Sponger z fóra ResetEra se ale dozvíme první zajímavé podrobnosti, které dokonce potvrdil známý insider Klobrille. Ten často informuje s předstihem o produktech Microsoftu a Xboxu, například vyzradil nové Fable.

Podle tohoto úniku bude fantasy RPG titul Avowed hrou zasazenou do plně otevřeného světa. Svět Eora z Pillars of Eternity má být rozmanitější, větší a hustější ve srovnání se Skyrim od Bethesdy. Fanoušci se mají primárně těšit na oblast The Living Lands ze země Eora a tvůrci se zaměřují na dynamické počasí a simulaci různých jevů, včetně mlhy nebo mikroklima v blízkosti řek. Zároveň má Avowed respektovat lore Pillars i co se příšer týče.

Kromě rozsáhlého divokého prostředí budou součástí světa dvě velká města a mnoho menších měst a vesnic, včetně charakteristických bodů, mimo jiné různé památky a sochy. V tomhle světě máte potkat všelijaké frakce, ale vývojáři k nim mají velmi odlišný přístup ve srovnání s již zmíněným Skyrim. Chybět nebudou společníci, napínavé bitvy s nebezpečnými bossy, bohové budou mít důležitou roli a navštívíme i hory a zpustošené oblasti.

Přečtěte si také: Arzenál Xboxu pro novou generaci - Indian Now!

Co se herní podoby týče, tak hráči mají mít možnost si detailně vytvořit postavu. V úniku se také píše o možnosti zabít každou postavu. Důraz je kladen rovněž na reaktivitu světa, systémy umělé inteligence, nasvícení, next-gen fyziku, včetně magie, a podporu modifikací - minimálně na počítačích. Na Xboxu Series X dosud potvrzena nebyla.

Máme tu také malé lákadlo na příběh. V něm máme bojovat proti tyranii, ale užijeme si jistě i mnoho vedlejších úkolů a slíbeny jsou dynamické dialogy.

Avowed by mělo být ve vývoji více než dva roky, přičemž sedm měsíců se pracovalo na konceptech a podobě projektu. Vývojářský tým má nadále růst, nyní je v něm kolem stovky lidí a premiéra se má uskutečnit nejdříve na přelomu let 2022/23.