Fanoušci Serious Sama v posledních letech trpěli nedostatkem informací o novém díle, který byl potvrzen již na přelomu léta a podzimu roku 2015. Úmorné čekání je naštěstí u konce. Společnosti Croteam a Devolver Digital dnes v podvečer ukázaly nový filmový trailer, na který v uplynulých měsících vnadily. Ano, spousta z vás je jistě zklamaná, očekávali jste spíše pořádnou gameplay ukázku, ale vynahrazují to informace, nové screenshoty a krátké gameplay záběry. Hurá!

Důležitá zpráva. Serious Sam 4 se drží v zajetých kolejích svých starších bratříčků, což znamená arkádovou hratelnost, spoustu výbuchů, adrenalinové momenty a možnost se dosyta vyřádit s nejrůznějšími zbraněmi proti známým i novým druhům nepřátel. V jednu chvíli se na nás může prý vyřídit až 100 tisíc nepřátel v podobě všelijakých hnusných monster. Vše pochopitelně proběhne z pohledu první osoby.

Co se nepřátel týče, tak potvrzen je Kamikaze, Beheaded Rocketeer, Kleer, Scrapjack, Werebull a Khnum. Vzpomínáte si na ně? Těšit se ale můžete i na mnohem větší a nebezpečnější monstra, případně na létající protivníky.

Osobně jsem zvědav, zda opravdu půjde o 100 tisíc nepřátel. Ve starších dílech nebyla o velký počet protivníků nouze, ale bude to pravděpodobně znamenat jisté kompromisy v grafice, respektive, že uvidíme spoustu stejných typů monster. Na to jsme ale z historie této značky zvyklí. Ale uvidíme, třeba to nový engine skutečně zvládne. Minimálně se nás o tom snaží přesvědčit v jednom z nových videí - prezentuje Legion systém.

SERIOUS SAM BYL VŽDYCKY O SPOUSTĚ NEPŘÁTEL, KTEŘÍ NA VÁS SOUČASNĚ ÚTOČÍ. DŘÍVE ŠLO MOŽNÁ O DESÍTKY. TENTOKRÁT TO JSOU TISÍCE, MOŽNÁ DESÍTKY TISÍC PROTIVNÍKŮ, KTERÝM BUDETE NARÁZ ČELIT.

DANIEL LUCIC Z CROTEAMU

Už máte strach? Daniel Lucic nás naštěstí uklidňuje tím, že zabít vždy budeme muset jen určitou část hordy, abychom se dostali do další části. Takto to přesně fungovalo i dřív. Ani tady se tedy nic nemění. A když se dostaneme do úzkých, bude nám při ruce nějaký ten dopravní prostředek. V předešlých ukázkách je k vidění motorka i obrněný papamobil. A co potom teprve kombajn, který dokáže rozsekal monstra na malé, neškodné kousíčky. A pište si, že u toho bude téct spousta, ale spousta krve.

O velkých ambicích chorvatského studia Croteam svědčí i informace o mapě. Ta bude mít rozlohu 128 km kilometrů čtverečních. Tenhle rozsáhlý herní svět můžete prozkoumat, zároveň ale nejde o otevřený svět. Nadále se do značné míry jedná o lineární hru se soustředěným zážitkem - ovšem tentokrát v mnohem větším měřítku. I přes obrovskou velikost mapy se to hlavní bude odehrávat v oblasti 4 km čtvereční. Pokud se ale rozhodnete vyšplhat na vrchol hory, s největší pravděpodobností tam najdete něco, co obohatí váš herní zážitek.

SNAŽÍME SE O VYTVOŘENÍ LINEÁRNÍ HRY VE VELMI ROZSÁHLÉM OTEVŘENÉM SVĚTĚ.

DANIEL LUCIC Z CROTEAMU

Ptáte se, proč vývojáři si dají práci s vytvořením takto velké mapy, ale využijí jen její část? Daniel Lucic z Croteamu tvrdí, že v sérii Serious Sam nedává nic smysl. Na druhou stranu chtějí autoři podpořit průzkum. I předešlé díly byly o průzkumu a hráči údajně trávili hodiny a hodiny průzkumem jednotlivých úrovní. Měli jste to stejně? Chybět nebude řada volitelných, nepovinných úkolů, tajemství a smrtící setkání s hordami nepřátel.

Kromě singleplayerové kampaně, která bude hrát spíše druhé housle, zahrne Serious Sam 4 také kooperaci pro 4 hráče. Dříve se mluvilo také o multiplayerovém módu Capture the Flag, avšak ten v dnešní tiskové zprávě není zmíněn.

V návaznosti na dnešní filmový trailer a všudypřítomné krátké gameplay ukázky se k nám dostali i další podrobnosti. Začneme příběhem. Lidstvo je obklíčeno poté, co se hordy nepřátel řítí celým světem, civilizace je zpustošena a rozprášena. Posledním zbývajícím odporem proti invazi jsou Pozemní obranné síly vedené Samem “Serious” Stonem a jeho těžce ozbrojeným oddílem. Na epickou cestu se k Samovi připojí Rodriguez, Jones, Hellfire a zbytek posádky.

Každopádně, jde o plnohodnotný prequel Serious Sam série, který bude ještě adrenalinovější. Vývojáři využili vše, co se u minulých dílů naučili, využili to a nezapomněli na to hlavní, základ. Velký počet nepřátel a jejich nepředvídatelné chování bude vyžadovat, abyste se dostali z nemožné situace, občas vzali nohy na ramena atd.

Jak si můžete ověřit na jednom z videí výše, k dispozici budeme mít spoustu zajímavých zbraní, včetně známé brokovnice, minigunu, odpalovače řetězové pily, zcela nové automatické brokovnice nebo ikonického děla.

Hudba v Serious Sam 4 je tentokrát hodně o bubnech. Má jít o rytmické, dunivé bubny, které podpoří celkovou atmosféru při zběsilé akci.

Serious Sam 4 vyjde během letošního srpna na PC a Google Stadia. Podle nových informací, které mluvčí společnosti Devolver Digital prozradil serveru Kotaku, jsme se také dozvěděli, že vydání na konzole PlayStation 4 a Xbox One je stále v plánu, ale dojde k němu až v roce 2021, a to kvůli exkluzivitě, kterou vydavatel uzavřel právě s Google Stadia.

Na Steamu je uváděna cena 33,99 euro, zatímco Deluxe Edition stojí 41,99 euro. Ta obsahuje digitální artbook, digitální soundtrack a exkluzivní skin klasického Tommy Gunu. Obrázek Delux edice najdete v galerii.

Pokud vám chybí nějaké z předešlých dílů, tak Devolver Digital spustili slevovou akci. Minimálně na Steamu si můžete pořídit Serious Sam hry se slevou až 90 procent, včetně třetího dílu za 3,69 euro.

Na závěr dnešního, detailního článku nové screenshoty. Jak se vám Serious Sam 4 líbí?