Společnost Konami potvrdila zprávy ze začátku tohoto týdne. Nový díl série PES v letošním roce skutečně nevyjde. Místo něj vývojáři připravují „sezónní aktualizaci“ letošního dílu, aby se mohli soustředit na vývoj zbrusu nového dílu, který bude pohánět Unreal Engine. Předešlé díly běží na Fox enginu, jenž vytvořilo studio Kojima Productions zejména pro Metal Gear Solid V, ale od roku 2013 ho využívá i PES.

PES 2022 pro PlayStation 5 a Xbox Series X, který poběží na Unreal Enginu, přinese next-gen fotbal. Kromě vylepšené grafiky, reálnějších fotbalistů a lepší hratelností slibuje japonská společnost novinky pro oblíbené režimy myClub a Master League. Bohužel ale Konami nepotvrdilo, zda PES přejde na Unreal Engine 5 - je to ale dost pravděpodobné. Zatím se můžete podívat na teaser výše.

Od next-gen PES můžete očekávat realističtější modely a animace hráčů, vylepšenou fyziku, fotorealistický kabátek a mnoho dalšího. Konami chce začít testovat nové PES během poloviny příštího roku a uvést hru na trh někdy na podzim 2021.

Otázkou zůstává, zda PES 2022 vyjde i na konzole současné generace. Je to možné, ale tam pravděpodobně zůstane starý Fox engine a Unreal Engine bude pouze na PC, PS5 a Xboxu Series X.

V Konami jsou přesvědčeni, že sezónní aktualizace loňského PES 2020 bude stačit k tomu, aby hráči zůstali u fotbalové série a počkali na hru určenou pro novou generaci konzolí.

„Sezónní aktualizace“ se postará o update soupisek všech týmů, aby odpovídaly letošní sezóně. Pravděpodobně také dojde k odstranění, respektive k přejmenování italských týmů AC Milán a Inter Milán, Konami totiž ztratilo licenci na úrok série FIFA.

Letošní PES 2021, což je jen aktualizace PES 2020, hodlá Konami prodávat za nižší cenu. Není však známo, zda majitelé PES 2020 dostanou aktualizaci zdarma, budou si muset koupit DLC nebo samostatně hru PES 2021. Informace od Microsoft Store ze začátku tohoto týdne naznačovaly, že by mohlo jít o samostatnou hru.