Společnost 2K Games jako první zvedla cenu next-gen verze své hry a tím odstartovala spekulace o navýšení ceny her ze standardních 60 dolarů na 70 dolarů. To se zatím nestalo, ale vydavatel si za cenou NBA 2K21 pro PlayStation 5 a Xbox Series X, které se budou prodávat o 10 dolarů dráž, nadále stojí.

Strauss Zelnick, generální ředitel Take-Two Interactive (mateřská společnost 2K Games a Rockstar Games), vyšší cenu PS5 a Xbox Series X verzí NBA 2K21 brání s tím, že odráží kvalitu zážitku, který hráč na nové generaci konzolí obdrží. Next-gen verze basketbalu jsou vytvořeny od nuly.

Zelnick před investory připomenul, že u titulů „v první linii“ dlouhou dobu nedošlo k nárůstu cen, přestože jejich výroba stojí mnohem více peněz. „Myslíme si, že s hodnotou, kterou nabízíme spotřebitelům, a zážitky, které mohou prožít jen na konzolových nové generace, je cena oprávněná.“

Generální ředitel Take-Two musel reagovat na Ubisoft, který potvrdil, že do konce letošního roku cenu her nezvedne. Francouzský vydavatel, který má v portfoliu například Assassin's Creed, Far Cry nebo Watch Dogs, si nechal otevřené dveře. Zelnick řekl, že může mluvit pouze za jeho společnost, a ne za celý herní průmysl. K tomu dodal: „Ceny musí odrážet kvalitu zážitku a naším cílem je nabídnout nejlepší zážitek v oboru.“ Z jejich pohledu jde o skromné navýšení vzhledem k tomu, že se ceny dlouho nezměnily.

Přečtěte si také: PC a next-gen verze GTA Online obdrží exkluzivní obsah

Automaticky to ale neznamená, že i další hry od Take-Two se pro next-gen budou prodávat za 70 dolarů. Bude záležet na konkrétním titulu. Jak víme, Rockstar už dříve potvrdil, že GTA V s GTA Online dorazí ve druhé polovině roku 2021 na PS5 a Xbox Series X a od dnešního dne také víme, že next-gen verze (společně s PC) obdrží exkluzivní obsah a aktualizace.

Assassin's Creed Valhalla a Watch Dogs Legion vyjdou do konce letošního roku a pro PS5 a Xbox Series X se budou prodávat za standardních 60 dolarů. Otázkou zůstává, za kolik bude březnové Far Cry 6. U něj může klidně dojít k navýšení.

K NAVÝŠENÍ CEN HER DOŠLO NAPOSLEDY V ROCE 2005

Společnost IDG Consulting, jež sleduje trh a spolupracuje s mnohými vydavateli, před časem varovala, že po 2K Games zvažují zdražení další firmy. Prezident a generální ředitel IDG Consulting poukázal na to, že cena her je stabilní od roku 2005, zatímco ceny za televizi a filmy se od té doby výrazně zvýšily. Ovšem cena her je stabilní zejména v USA, zatímco u nás ne vlivem kurzu. Vyprávět by mohli naši sousedé na Slovensku, kteří z PS Store kupují hry za 70 euro - například Cyberpunk 2077.

K navýšení cen za hry v USA došlo naposledy na začátku konzolové generace Xboxu 360 a PS3. To bylo na přelomu let 2005 a 2006, kdy se hry místo 49,99 dolarů začaly prodávat za 59,99 dolarů. Od té doby ale náklady na vývoj her vzrostly a údajně se měly zvýšit o 200 až 300 procent u next-gen konzolí - v závislosti na značce, studiu a žánru. Hry tedy zůstaly za stejnou cenu, ale lístek do kina vzrostl o 39 % a předplatné Netflixu rovnou o 100 %.

Pokud se hry začnou prodávat za 69,99 dolarů/euro místo 59,99 dolarů/euro, tak půjde o nárůst o 17 procent.

Konzole PlayStation 5 a Xbox Series X vyjdou koncem letošního roku. Na jejich cenu a přesné datum nadále čekáme.