Jim Ryan, generální ředitel a prezident zábavní divize Sony, se v posledních dnech účastnil několika rozhovorů u příležitosti vydání konzole PlayStation 5, která si včera našla cestu i do Evropy. Tentokrát v rozhovoru došlo na možnost, že hry od Bethesdy nevyjdou na konzole od Sony, stejně tak na výhodné předplatné Xbox Game Pass od Microsoftu.

Finanční ředitel Bethesdy se po řadě spekulací nechal slyšet, že jejich hry pod hlavičkou Microsoftu budou mít na konzolích Xbox něco navíc. Může jít o to, že hry na Xbox vyjdou dříve, budou lepší nebo nejlepší na platformách Microsoftu. Na tato slova byl nyní dotázán zástupce Sony, včetně možné exkluzivity, tedy, že by hry od Bethesdy na PlayStation vůbec nevyšly, v rozhovoru pro ruskou zpravodajskou agenturu.

„Toto rozhodnutí nezáleží na nás. Počkáme a uvidíme, co se bude dít,“ uvedl s tím, že respektuje kroky konkurence a je sám zvědav, jak to dopadne. Nákup studií u Microsoftu se podle něj zdá logický a rozumný, ale v Sony zvolili jiný přístup. „V našich studiích klademe důraz na stabilní, pomalý a neustále organický růst. Jsme šťastní a sebevědomí, že máme nejlepší startovní sadu her v historii naší konzole,“ dodal k tomuto Ryan a zabrousil také do exkluzivit. Ty jsou pro PlayStation charakteristickým aspektem výhody. Právě exkluzivity jsou významným faktorem úspěchu PS4.

Jak to ale bude s předplatným ve stylu Xbox Game Passu? Před několika měsíci Jim Ryan zdůraznil, že PlayStation o podobnou službu nemá zájem. Ovšem kolekce 20 her z PS4 pro PS5 v rámci PS Plus signalizuje, že Sony mohla změnit názor. A skutečně to tak vypadá.

„Máme nějaké novinky, ale ne pro dnešek,“ uvedl neurčeně ohledně Xbox Game Passu a připomenul existenci předplatného PlayStation Now, které je dostupné na mnoha trzích, avšak u nás nebylo oficiálně spuštěno.

Je otázkou, jak by ekvivalent Xbox Game Passu od Sony mohl vypadat. Na začátku roku Ryan říkal, že nechtějí jít cestou předplatného a vydávat v něm nové tituly, které stojí mnoho milionů dolarů. Prý takový model není udržitelný.

Sony by se mohla vydat cestou PlayStation Now, který na PS4 již nepotřebuje hraní přes cloud, dostupné hry lze stáhnout přímo do konzole. Stačilo by tedy PS Now rozšířit do dalších zemích a postupně přidávat hry do nabídky.

PlayStation Now bylo spuštěno v roce 2014 ve Spojených státech a o rok později se rozšířilo do určitých regionů Evropy. Ze začátku bylo PS Now koncipováno jako cloudová služba s předplatným, které nabízí hry z PS2, PS3 a PS4 pro PlayStation 4 a PC. Postupně ale Sony umožnila majitelům instalovat PS4 hry přímo na disk konzole, což je možné také v rámci PS5.

V lednu minulého roku bylo PS Now spuštěno ve Španělsku, Itálii, Portugalsku, Norsku, Dánsku, Finsku a Švédsku. Informace o tom, zda se plánuje spuštění u nás, bohužel nemáme.