Jeden z nejproslulejších příběhů spojených s hrami a Star Wars, které jsme mohli slýchat v posledních letech, se týkal singleplayerové akční adventury zasazené do předaleké galaxie, na níž pracovalo studio Visceral Games ve spolupráci s Amy Hennig, známou scenáristkou, která se podílela na hrách a sériích jako Legacy of Kain, Jak and Daxter a hlavně Uncharted. Projekt byl však po čase vydavatelem Electronic Arts nejprve přepracován a později zrušen, Visceral Games bylo uzavřeno a Amy Hennig šla zase o dům dál, aby našla místo ve vedení společnosti Skydance New Media. A světe div se, tato cesta ji zavedla zpět ke Star Wars.

Nově došlo na oznámení spolupráce Skydance New Media a divize Lucasfilm Games, ze které má vzejít nová příběhová akční adventura zasazená do světa Star Wars. Hra nabídne originální příběh z pera Amy Hennig, přičemž má jít o bohatý interaktivní zážitek, což nám samozřejmě neřekne vůbec nic. Je to asi jako kdybychom si chtěli odnést nějakou hodnotnou informaci z vyprávění bandy Ewoků bez asistence Threepia a jeho výbavy šesti milionů komunikačních forem. I když, na některé fráze markeťáků a kravaťáků spojené s tituly, o nichž zatím nemohou nic říct, by možná ani slavný C-3PO nestačil. Nejzajímavější je nejspíš výrok samotné Amy Hennig, která na Twitteru použila slavnou repliku Hana Sola spojenou s pravděpodobností úspěšného průletu polem asteroidů ve filmu Star Wars: Impérium vrací úder.

Jak se zdá, podobně jako pašerák s tváří Harrisona Forda se nehodlala smířit s malou šancí na úspěch. Oficiálně však prohlásila následující: „Často jsem popisovala, jak to, že jsem viděla Star Wars v roce 1977, v podstatě přepojilo můj dvanáctiletý mozek a nesmazatelně vytvarovalo můj kreativní život a budoucnost. Mám radost, že znovu spolupracuji s Lucasfilm Games, abych vyprávěla interaktivní příběhy v této galaxii, kterou miluji.”

Spolupráce s Lucasfilm Games na nové Star Wars hře je už druhý oznámený projekt studia Skydance New Media, které bylo založeno v roce 2019 s cílem vytvářet kvalitní, narativní a přístupné herní produkty určené nejen pro tradiční herní platformy, ale i pro streamovací služby. Ke konci minulého roku došlo na oznámení spolupráce s Marvelem, z níž má také vzejít hra s originálním příběhem. Navíc má nabídnout unikátní přístup k oblíbeným postavám ze světa Marvelu, takže o ní paradoxně víme o něco více než o Star Wars počinu.

Nezbývá tedy než si počkat na detaily ohledně názvu, platforem nebo zasazení na časové ose světa Star Wars. V tuto chvíli může Amy Hennig a její tým čerpat z několika stovek let galaktické historie, sahající od éry vrcholné Republiky, která je dominantou knih a komiksů, až po konflikt Prvního řádu a Odboje, jenž uzavřel ságu Skywalkerů čítající devět filmových epizod. A mezi tím vším se nachází nepřeberné množství událostí, z nichž si nejspíš mohou ve Skydance New Media vzít takřka cokoliv. Tak snad budou mít tvůrci šťastnou ruku.

Jak je každopádně vidět, Lucasfilm Games to s rozšiřováním videoherních zážitků myslí opravdu vážně. Na třech hrách pracují v Respawnu pod dohledem EA – konkrétně na pokračování Star Wars Jedi: Fallen Order, nové first-person střílečce a strategické hře. Tvůrci The Division z Massive Entertainment zase v rámci Ubisoftu kutí open-world akci a zapomenout nemůžeme na Star Wars Eclipse od autorů Heavy Rain, Beyond: Two Souls a Detroit: Become Human z Quantic Dream. Nejde však jen o Star Wars, jak dokazuje Indiana Jones od Bethesdy a tvůrců novějších her ze série Wolfenstein ze studia MachineGames, případně Return to Monkey Island od studia Terrible Toybox, které vede otec Monkey Islandu Ron Gilbert. Tuto adventuru vydá pro změnu Devolver Digital.