Saúdská Arábie pokračuje v investicích do videoherního průmyslu, aby její ekonomika nebyla závislá na ropě. Korunní princ Muhammad bin Salmán oznámil záměr investovat 37,8 miliardy dolarů do videoherního průmyslu. Z toho 13,3 miliardy dolarů je určeno na nákup a rozvoj významného herního vydavatele, který se stane strategickým vývojovým partnerem.

Dalších 18,6 miliardy dolarů bude použito na nákup menšinových podílů v několika klíčových společnostech, včetně vývojových studií. 481 milionů dolarů je vyčleněno pro firmy související s esportem a 4,8 miliardy dolarů na investování do vyspělých průmyslových partnerů, kteří přinesou hodnotu a odborné znalosti do portfolia Savvy Games Group.

Právě přes Savvy Games Group všechny investice a nákupy půjdou. Pokud jde o to, o jakého předního vydavatele by mohlo jít, tak nad tím si lámou analytici hlavu. Vylučují Ubisoft, který získal peníze od čínského Tencentu, což by mělo posílit jeho „nezávislost“. Hodnota Ubisoftu je odhadována na 5,3 miliardy dolarů. Mnohem vyšší hodnotu pak má Electronic Arts, nad níž měl kroužit Amazon.

Pro srovnání: Sony koupila Bungie za 3,6 miliardy dolarů, Microsoft získal Bethesda Softworks za 7,5 miliardy dolarů, Embracer Group se rozšířila o Crystal Dynamics, Eidos Montréal a Square Enix Montréal (se značkami jako Tomb Raider, Deus Ex, Thief nebo Legacy of Kain) za 300 milionů dolarů a Take-Two koupila firmu Zynga za 12,7 miliardy dolarů. Na samém vrcholu je pak 68,7 miliardy dolarů za Activision Blizzard, které po schválení akvizice vyplatí Microsoft.

Koho by si tedy korunní princ mohl koupit? V úvahu připadá Square Enix, Capcom, Konami nebo Koei Tecmo.

„Savvy Games Group je jednou ze součástí naší ambiciózní strategie, jejímž cílem je učinit ze Saúdské Arábie do roku 2030 ultimátní globální centrum herního a esportového sektoru,“ uvedl v tiskové zprávě bin Salmán.

Savvy Games Group očekává, že výsledkem této strategie bude vznik 250 herních společností v Saúdské Arábii, které vytvoří 39 000 pracovních míst a zvýší příspěvek tohoto odvětví k HDP Saúdské Arábie na 13,3 miliardy dolarů do roku 2030. To je investice do akvizice jedné společnosti.

Saúdská Arábie nedávno investovala miliardu dolarů do Embracer Group, získala 5,01 procenta Nintenda a miliardy dolarů byly použity na nákup akcií ve společnostech EA, Activision Blizzard a Take-Two Interactive.

Kritici označují budoucí akvizice Savvy Games Group za projekt na vylepšení image Saúdské Arábie, což generální ředitel Savvy Brian Ward popřel. Saúdská Arábie porušuje lidská práva (ženy mají menší práva než muži, tresty smrti, kriminalizace homosexuality), podporuje válku v Jemenu a korunní princ Mohammed bin Salmán byl americkými zpravodajskými službami obviněn z vraždy novináře deníku The Washington Post, Džamála Chášukdžího, jenž politiku korunního prince dlouhodobě kritizoval.