Na internetu se postupně objevují finální preview na nové Saints Row od zahraničních redaktorů. Díky nim se můžeme podívat na nové gameplay záběry, dozvědět se nové informace a udělat si o bláznivé third-person vlastní názor.

Redaktoři si mohli hru zahrát po dobu čtyř hodin, přičemž měli volnou ruku v tom, co budou během této doby ve fiktivním otevřeném světě dělat. I tak se ale shodují na tom, že se tohle Saints Row drží stylu předchozích dílů a nabízí to, co fanoušci od této značky chtějí. To znamená, že bláznivé kousky v otevřeném světě nesednou každému. Stejně tak se každému nebudou zamlouvat různorodé postavy a jejich herecké výkony.

Co o to, že přehrávají, mluví stále o tom stejném a snaží se dělat neustále vtípky. Jelikož jde o mladé lidi, tak řeší věci, které ovlivňují jejich generaci, jako je změna klimatu, studentské dluhy, duševní zdraví a různé další problémy.

Problémem Saints Row může být, že náctiletá partička při snaze vyřešit tyto problémy páchá zločiny a způsobuje chaos. To vede k tomu, že na jedné straně se partička dohaduje o tom, které auto je lepší s ohledem na jeho uhlíkovou stopu, tak na druhé straně páchá zločiny, vyhazuje jiná auta do povětří a zabíjí jak na běžícím pásu. Také jste si při čtení vzpomněli na Watch Dogs 2 zasazené do San Franciska?

Zpět ale k příběhu. Vy a vaši přátele, kteří jsou zároveň vašimi spolubydlícími, jste rozčarováni z práce pro tři hlavní gangy města Santo Ileso a rozhodnete se přetrhat vazby a založit vlastní gang. V jeho čele bude stát vámi vytvořená postava. Tu si můžete libovolně upravovat různými divokými způsoby a vytvořit si opravdu to, co budete zrovna chtít.

Jsou tady ale i pozitiva. Vedlejší aktivity mají být zábavné, včetně dialogů a chaosu. Nechybí pojistné podvody, kdy musíte způsobit, co největší škodu. Třeba tím, že se úmyslně necháte přejet. Dále jsou slibovány extrémně krvavé přestřelky, převoz zeleného, toxického alkoholu, létání ve skafandru... To má být pouze kapkou v moři toho, co vše Saints Row nabídne.

To pravé ořechové ale přichází v příběhových misích, v nich budete bojovat na letadlu, projíždět písečnou bouří jako Mad Max, skákat z auta na auta jako v Rychle a zběsile nebo táhnout nákladní kontejner buginou a ničit vše, co se vám dostane do cesty.

Na zbytek se pojďme podívat v bodech:

- Saints Row nemá konkurovat dnešním špičkovým střílečkám. Místo toho se jedná o akční hru, jež se místy hraje podobě jako moderní hry o superhrdinech, jako jsou Marvel's Avengers nebo Spider-Man.

- Hratelnost má být jednoduchá, leč solidní. Klade důraz na zbraně a boj zblízka s efektními zakončovacími pohyby.

- Nečekejte žádné superschopnosti.

- Peníze slouží nejen pro nákup lepšího vybavení, ale také pro odemknutí perků. Jedná se o pasivní vylepšení, která vám mohou zachránit život. Jeden z perků umožní rychlejší pohyb při přikrčení.

- Unikátní dovednosti a schopnosti mají také zbraně. Jsou jimi např. unikátní náboje, které zapálí nepřátele.

- Střelba je na rozdíl od Saints Row: The Third tužší a nemá působit tak plynule.

- Všechny zbraně je možné vylepšovat a zvýšit jejich poškození a například snížit zpětný ráz.

- Svého hrdinu můžete vybavit pouze čtyřmi různými schopnostmi. Redaktoři měli problém vybrat ty nejlepší pro situace, ve kterých se ocitnou.

- Jedna taková dovednost vám umožní strčit nepříteli granát do kalhot a hodit ho zpět ke skupině jeho spojenců.

- Nebo při boji zblízka kopnete padoucha do genitálií a několikrát ho udeříte do obličeje poté, co padne na kolena.

- Zdraví se obnoví, když nějakého nepřítele popravíte. Musíte se k němu přiblížit. Problém je v tom, že nemůžete hned popravit další cíl. Místo toho musíte chvilku počkat. Čekání lze urychlit zabíjením nepřátel, ale tím se stále dostáváte do nebezpečí místo toho, abyste šetřili své zdraví.

- Město Santo Ileso působí jako pohraniční město. Jeho pouštní část je opuštěná a vylidněná bez většího množství života. Zločinci jsou zejména v centru, které ale nepůsobí jako nějaká metropole.

- Jedním ze skvělých aspektů je, že si v menu hry můžete upravit svou postavu a neustále měnit její vzhled a pohlaví.

Co dodat? Snad jen, že Saints Row vychází 23. 8. tohoto roku na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One. Chybět nebudou české titulky. Zatím si můžete v komplexním editoru vytvořit svého hlavního hrdinu, případně hrdinku.