V poslední době jsou čím dál častější případy, kdy česká facebooková stránka Bohemia Interactive zveřejní oznámení něčeho v několikahodinovém předstihu před ostatními kanály studia. A tak už pár hodin víme, co bude předmětem nového Creator DLC pro Armu 3, dalšího z řady přídavků od tvůrců z řad komunity i profesionálních vývojářů.

Po studené válce v Global Mobilization: Cold War Germany, populárním výletu do Vietnamu v S.O.G. Praire Fire a běhání v řadách Československé lidové armády díky přídavku CSLA Iron Curtain přichází na řadu Sahara. Konkrétně rozšíření, které nese plný název Arma 3 Creator DLC: Western Sahara, jež má na svědomí tým Rotators Collective.

Western Sahara slibuje například nový terén Sefrou-Ramal o rozloze 100 kilometrů čtverečních. Už samotný název rozšíření by měl být dost jasným náznakem toho, jak bude nová mapa, kombinující originální prvky i vylepšené objekty převzaté z Army 2 a Army 3, vypadat. Doufejme, že se zařadí po bok povedených terénů z předchozích Creator DLC, ať už jde o německý Weferlingen, česko-německou Gabretu či Cam Lao Nam a nejnovější Khe Sanh, kde i stromy mluví vietnamsky.

Pokud jde o nové frakce, Western Sahara nabídne ozbrojené síly SFIA (Sefrawi Freedom and Independence Army), UNA, pouštní NATO, povstalce Tura a hlavně ION Services. Tato žoldácká organizace se poprvé představila v DLC Private Military Company pro Armu 2 a od té doby se s jejími zástupci a prvky lze setkávat v celém univerzu série Arma. To zahrnuje také simulátor Take On Helicopters.

S novými frakcemi souvisí 5 nových zbraní, mezi nimiž najdeme IMIL GALAT, automatickou pušku Velko R4, pušky SLR a XMS a protivzdušnou statickou zbraň ZU-23, kterou můžete také znát z Army 2. Namísto nových vozidel nás však tentokrát čeká 9 variant již existujících vehiklů, například náklaďáku Zamak, obrněnce AMV-7 Marshall, Offroad pickupu nebo vrtulníku PO-30 Orca. Přídavek nabídne i další nové vybavení a doplňkový obsah, třeba vyzbrojený dron, balistický štít nebo stany a jiné stavby a struktury. A co víc, těšit se můžeme i na velbloudy jednohrbé alias dromedáry.

Tohle všechno si budeme moci vyzkoušet v jedné singleplayerové ukázkové misi ION Weapon Systems, dvojici závodů na čas a třech multiplayerových scénářích. Ty zahrnují obsáhlý scénář Extraction, který lze hrát buď v singleplayeru, nebo v kooperativním multiplayeru pro 4 hráče. Extraction nabídne sandboxovou hratelnost, dynamicky generované náhodné kontrakty a příběh, v němž se ujmeme role členů frakce ION Services, abychom pátrali po stopách uneseného válečného korespondenta. Dalšími multiplayerovými misemi jsou obdoba King of the Hill nazvaná King of the Dunes a kooperativní Last Stand. V němž mohou 4 hráči vzdorovat vlnám nepřátel.

Zdá se, že tentokrát nás čeká skromnější Creator DLC. Všechny tři předešlé přídavky byly koneckonců vcelku ambiciózní a rozsáhlé, což se bohužel v případě Global Mobilization a CSLA Iron Curtain projevilo na nedostatečné kvalitě určitých složek obou rozšíření, která jsou proto od okamžiku jejich vydání postupně aktualizována a rozšiřována o nový bezplatný obsah.

Arma 3 Creator DLC: Western Sahara vyjde ještě letos, samozřejmě na Steamu. Bližší datum vydání zatím neznáme, jestli však máte o tento přídavek zájem, připravte si 6.99 euro. Vybraní členové komunity se také mohou těšit na účast na uzavřeném testování, které proběhne v následujících dvou týdnech.